1 2 3 4 5

ВестиПанчевачка болница у корак са светом

У Општој болници Панчево, у оквиру Националног програма обуке за минимално инвазивну колоректалну и аналну хирургију, панчевачки хирург Младен Јанић у сарадњи са стручњаком из Лондона Џамаилом Ахмедом, обавио је две операције.

Професор Амџад Парваиз и његов тим у Србију долазе као инструктори у оквиру Националног програма за обуку лапараскопске хирургије рака дебелог црева. Његов асистент и сарадник др Џамаил Ахмед који се бави оваквом обуком истиче да ће хирурзи који се обучавају у овој области добити Европске лиценце које ће бити потврђене на Медицинском факултету у Београду.

„Установљен је систем додељивања сертификата. Сви хирурзи који имају искуство у овој области биће позвани да добију овај сертификат који ће бити једнак за све. Циљ и идеја јесте да се стандардизује, и да се у Србији оперише на сличан начин као што се то ради у већини земаља где је ова обука спроведена. Мислим да смо на добром путу да ово урадимо”, изјавио је др Џамаил Ахмед.

Према речима др Младена Јанића, долазак истакнутог хирурга и његових сарадника прилика је да хирурзи из целе Србије напредују у области колоректалне хирургије.

„Министар здравља Златибор Лончар је са професором др Амџадом потписао уговор о сарадњи и покренут је петогодишњи програм. Циљ тог програма је да се што више регионалних болница у Србији, укључе у овај пројекат како би се хирурзи који се баве овом врстом хирургије, за што краће време могли да се обуче да безбедно и сигурно раде лапараскопску хирургију дебелог црева која има велике предности у односу на отворену хирургију”, изјавио је др Младен Јанић.

Пројекат обухвата шест центара у којима је показан највећи интерес за обуку у овој хирургиј. Програмом је предвиђено да професор Парваиз једном месечно долази у Србију и том приликом, заједно са нашим лекарима, оперише пацијенте овом методом.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево, 08.08.2018.