1 2 3 4 5

ВестиУједи животиња

Која је прва помоћ и терапија код уједа животиња?

Подручје Јужнобанатског округа, као и територија Војводине карактерише се ендемичном епизоотијом беснила код дивљих животиња, углавном лисица, а изузетно и код домаћих животиња (мачка, паса). Од 2010. до 2016. године на територији Јужнобанатског округа није било доказаног беснила код животиња. Задњих деценија на овом подручју није забележен ниједан случај обољења код људи. У Јужнобанатском округу у 2016. години код 1004 пацијената пружена је антирабична заштита.

МЕРЕ КОД УЈЕДА ОД ЖИВОТИЊЕ:

-самопомоћ – рану добро опрати сапуном и испрати водом

-јавити се у здравствену установу одмах

-темељно чишћење ране под медицинским надзором

-профилакса тетануса код изабраног доктора, увођење антибиотске терапије по потреби

-процена ради вакцинације против беснила као и увођења антибактеријског лечења спроводи се у Антирабичним станицама (Завод за јавно здравље Панчево, ОБ Панчево – Инфективно одељење, ОБ Вршац -Инфективно одељење)

-не ушивати и не затварати рану код уједа животиње која је оболела од беснила, осим ако је то неопходно.

МЕРЕ ПРЕВЕНЦИЈЕ:

-преекспозициона вакцинација против беснила спроводи се код лица која су професионално угрожена инфекцијом вируса беснила (лабораторијски радници, ветеринарски хигијеничари, ветеринарски техничари, ветеринари, зоохигијеничари, шумари, ловочувари и препаратори, као и лица која професионално долазе у контакт са слепим мишевима)

-не усвајати дивље животиње

-ОБАВЕЗНО ВАКЦИНИСАТИ КУЋНЕ ЉУБИМЦЕ

Извор: ЗЗЈЗ Панчево