1 2 3 4 5

ВестиАлергија на убоде инсеката

Убоди инсеката углавном пролазе незапажено, али нису ретке ни алергијске реакције. На нашем поднебљу најчешће су алергијске реакције на убод пчеле, осе и стршљена. Код особа које су већ имале алергијску реакцију на убод инсекта, у крви могу да се детектују специфична ИгЕ антитела.

Реакције након убода инсеката се деле на: нормалне локалне, велике локалне, системске анафилактичке, системске токсичне и неуобичајене. Нормалне локалне реакције се јављају код 90% деце у виду: отока, еритема и бола на месту убода. Ови симптоми нестају у року од 24 сата, а место убода остаје видљиво и до неколико дана. Велика локална реакција се јавља код 2,4-26,4% особа у виду еритема и отока пречника 10 цм на месту убода. Ови симптоми трају дуже од 24 сата, а на месту убода могу да постоје пликови и до неколико недеља. Такође, могу бити присутни и малаксалост, дрхтавица, повишена телесна температура, главобоља и оток лимфних чворова. Механизам настанка велике локалне реакције је и даље непознат. Системска анафилактичка реакција јавља се код 0,3-7,5% особа опште популације. Симптоми нису везани за место убода инсекта, већ се могу јавитибило где на телу.То је ИгЕ посредована реакција, а симптоми се јављају и року од неколико минута до једног сата од убода. Пацијент се опорави од анафилаксе у интервалу од неколико сати, али може да се јави и релапс после 4 сата, односно 24 сата. Реакције могу бити благе, када су присутни само кожни симптоми (уртикарија, ангиоедем, генерализовани еритем, јак свраб) или оне које угрожавају живот, тј.анафилактички шок са респираторним (бронхоспазам, едем фаринкса, епиглотиса, трахеје) и кардиоваскуларним симптомима (циркулаторни колапс, хипотензија). Могу да се јаве и симптоми везани за гастроинтестинални тракт (дијареја и грчеви). Фатални исход је такође могућ. Токсичне реакције настају као резултат убода више инсеката (50 до неколко стотина) у кратком временском интервалу, на пример приликом уништавања кошнице или осињака. Симптоми (интраваскуларна хемолиза, инсуфицијенција јетре, оштећење миокарда, рабдомиолиза, акутна бубрежна инсуфицијенција) се јављају у интервалу од неколико часова до неколико дана. Ове реакције могу бити леталне.

Доказивање алергијске реакције на убод инсеката се препоручује само код особа које су имале системску анафилактичку реакцију. Препоручује се да се кожно тестирање учини минимум 4 до 6 недеља после убода инсекта, да би се избегао лажно негативан резултат. Препоручује се и in vitro тестирање које подразумева одређивање специфичног ИгЕ на дати веном. Одређивање серумске триптазе се препоручује само код особа које су имале тешку системску реакцију.

Акутно збрињавање након убода инсекта зависи од врсте реакције. Уколико се развила локална реакција требало би извадити жаоку уколико је присутна, очистити место убода и ставити хладну компресу, дати орални антихистаминик и аналгетик, а по потреби и кортикостероид локално. Код велике локалне реакције ставити одмах компресу са ледом на место убода, дати орални антихистаминик и кортикостероид локално, а уколико је потребно и преднизон орално. Код системских и токсичних реакција примењују се адреналин, антихистаминици и кортикостероиди парентерално.

Деца алергична на убоде инсеката морају да пазе на своје понашање, да би смањили могућност поновног убода.

У мере опреза спадају:

1. уништавање осињака и кошница близу куће, детету не дозволити да им се приближава,

2. не носити шарену одећу са јарки бојама,

3. не ходати никада бос по трави, носити кошуље дугих рукава,

4. избегавати јаке парфеме и не јести слаткише напољу,

5. не носити предмете од нове или лакиране коже,

6. не прилазити шупљем дрвећу или жбуновима,

7. лети користити средства за одбијање инсеката.

Ова деца, и особе алергичне на убод инсеката би требало са собом да носе адреналин за самодавање.

Једина права терапијска мера је имунотерапија веномом. Она се примењује код деце са анамнестичким податком о тешкој системској реакцији као и позитивним кожним тестом и присуством специфичних ИгЕ на веном. Имунотерапија траје 3 до 5 година. Пораст алерген блокирајућих ИгГ антитела је знак успешне имунотерапије. Имунотерапија се прекида уколико кожни тестови и специфична ИгЕ постану негативни. Она траје пет година код високоризичних особа, уколико се појаве системске реакције током имунотерапије, дође до поновног убода инсекта и код екстремно изложених особа (пчелари).

Имунотерапија се спроводи у здравственим установама терцијерног типа под надзором алерголога. Специфична ИгЕ антитела на веноме одређују се такође по препоруци алерголога на Институту за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“ као и на Војномедицинској академији у Београду.

Текст уредила др Марија Јовановић, одељење педијатрије

Извор:

Уџбеник за последипломско усавршавање лекара, Педијатрија, Алергологија; Др Марина Атанасковић-Марковић