1 2 3 4 5

ВестиТумори дојке

Дојка је парна грудна жлезда код жена и има функцију да по завршетку трудноће лучи млеко. Састоји се од жлезданог и везивног ткива и од двадесетак изводних канала који се отварају на брадавици -тамно пигментисаном испупчењу коже које се налази на средини дојке.
Дојка се формира при крају пубертета и заједно са секундарним сексуалним особинама девојчица када добија своју дефинитивну величину, облик и положај.

За време сваког менструалног циклуса у дојци се дешавају процеси хиперплазије (бујања) и инволуције (повлачења) жлезданог ткива. Ови процеси се дешавају под утицајем хормона хипофизе и јајника, а то су естрогени, прогестерон, пролактин итд. Поред процеса који се дешавају у дојци постоји појава процеса и у материци за време менструалног циклуса.

Тумори дојке могу бити бенигни и малигни.

Бенигни тумори дојке:
1. Фиброаденом
-Најчешћи бенигни тумор дојке. Јавља се око двадесете године, у једној или у обе дојке. Може бити само један а може се јавити и више њих. Он настаје из млечних жлезда, округлог је облика глатке површине, тврд, покретан, инкапсулиран, безболан на додир, величине 1 до 5 цм.
2. Интрадуктални папилом
-Овај тумор захвата систем изводних канала дојке. Може се јавити крварење на брадавици и због опструкције канала може довести до инфекције. Као последица тога долази до увлачења брадавице и увећања лимфних жлезда,па он тада личи на карцином.
3. Гинекомастија
-То је хипертрофија млечне жлезде у мушкараца која је иначе само назначена. Може се јавити на једној или обе дојке и личи на тумор. Најчешће настаје у пубертету, тада је узрокована хормонским променама и тада је пролазна. У старости се може јавити код гојазних мушкараца. Такође се може јавити код цирозе јетре, тумора хипофизе, хипертиреозе и код дуготрајног узимања неких лекова (Bensedin, Digitalis, Ranisan). Када се не зна узрок ради се биопсија ткива увећане дојке да би се искључио карцином.

Малигни тумори дојке
Најчешћи малигни тумор код жена је рак или карцином дојке. Јавља се око шездесете године и од њега оболи 5 до 6 одсто свих жена. Не зна се узрок ове болести али постоје неки фактори који на појаву карцинома утичу. Постоје два основна облика карцинома дојке: ограничен и дифузни.

Ограничен карцином је на палпацију тврд, безболан, квргав, оштро ограничен од околине. Он расте полако и има бољу прогнозу од дифузног.

Дифузни облик карцинима дојке
-он је нејасно ограничен од околине, брже расте и има лошију прогнозу. После извесног времена јавља се бол, увлачење брадавице, свраб, ерозија коже дојке итд. Убрзо се могу напипати у пазуху увећане, округле, тврде и безболне лимфне жлезде. Најчешћа локализација је спољни, горњи квадрант дојке где се налази највећа количина жлезданог ткива.

Рак се шири на три начина:
- Лимфогено у лимфне чворове пазуха, изнад кључне кости итд.
- затим крвљу, хематогено у кости, јетру, мозак, плућа итд.
- и директним ширењем према ван пробијајући кожу или ка унутра, пробијајући мишичну фасцију и мишиће према грудној шупљини.

Дијагноза се поставља физикалним прегледом (инспекцијом и палпацијом) дојки и потпазушних јама, ултразвуком, мамографијом, узимањем биопсије. Уколико је малиган приступа се радикалној операцији дојке-мастектомија.

Лечење је мултидисциплинарно -хируршко лечење, зрачна терапија, хемиотерапија, хормонска терапија и оперативна кастрација.

Текст на основу извора уредила Гордана Костић, медицинска сестра, Општа болница Панчево

Извор: Хирургија са негом ll , др Зоран Комљеновић