1 2 3 4 5

ВестиТумор маркери

Тумор маркери представљају супстанце које се производе у телу човека. У случају појаве карцинома или одређених бенигних болести, производња ових супстанци је већа. Повишени тумор маркери не значе под обавезно да особа болује од карцинома, као што ни тумор маркери уредних вредности не могу гарантовати да је особа у потпуности без ризика. Налаз се мора употпунити додатном дијагностиком , радиолошким методама или хируршким биопсијама уз потврду патолога.

Најчешћи тумор маркери који се прате у општој популацији јесу:

CA- 125

Овим тестом меримо вредности канцер антигена (CA-125) у крви испитаника. По структури је протеин. Најчешћи је код гинеколошких карцинома ( јајници, јајоводи, материца) али га срећемо и код карцинома панкреаса, желуца, једњака, дебелог црева, јетре, дојке, плућа. Често је повишен и код узнапредовалих карцинома који захватају перитонеум (болести расејане у трбуху) и врло је користан у праћењу већ третираих карцинома у случају њиховог поновног појављивања. Може бити повишен и код неких бенигних стања и болести. Као што је менструација, употреба неких лекови, лупуса, болести јетре, панкреатитиса, у првом триместру трудноће и многих других.

Простата специфични антиген -PSA

Мери се из крви. По структури је протеин. Повишене вредности могу указивати на карцином простате. Такође, повишен је и код неких бенигних стања, као што су: простатитис (упала простате) или код доброћудно увећане простате. У просеку, код сваког четвртог испитаника који је имао повишене вредности овог параметра на крају је дијагностикован карцином простате. Одличан је индикатор који упућује пацијенте на даљу дијагностику и испитивање.

BRCA1 / BRCA2

Мутације одређених гена јесу често у вези са карциномом јајника и дојки. Мутације ових гена могу бити наследне или се догодити у току живота. Тестирање мутација ових гена је препоручљиво особама које су имале случајеве карцинома јајника или дојке у ближој породици, тј. код својих крвних сродника од којих су могли наследити мутиране гене.

CEA Carcinoembryonic Antigen

Нешто је мање специфичан. Повишен је код карцинома дојке, плућа, карцинома дигестивног, уринарног система као карцинома јетре. Често је повишен код бенигних стања. Такође може бити повишен код пушача.

CA 19-9 Cancer Antigen 19-9 или Carbohydrate Antigen 19-9

Најчешће коришћен код праћења и дијагностиковања карцинома дебелог црева, панкреаса, јетре и жучних водова. Као и други маркери, може бити повишен код разних упалних процеса.

Тумор маркери представљају само један од дијагностичких метода. Неки од њих јесу погодни за скрининг програме у општој популацији док други захтевају јасне индикације. Потенцијалне индикације за одређивање тумор маркера код одређеног пацијента јесу позитивна породична историја обољења које желимо дијагностиковати, дијагностичко/клинички налаз који то захтева или пак у постоперативном праћењу оперисаних или хемио/радио терапијомтретираних пацијената.

Текст на основу извора уредио др Слободан Перић, Одељење хирургије

Извори:

1.NIH: National Cancer institute , https://www.cancer.gov/

2.The Abramson Cancer Center of the University of Pennsylvania