1 2 3 4 5

ВестиБенигни тумори јајника

Бенигни тумори јајника су углавном асимптоматски. Јављају се код млађих жена, реч је најчешће о функционалним цистама, које нестану након краћег или дужег временског периода.

Функционалне цисте јајника-то је увећан облик цисте која се формира у јајнику, током нормалног оваријалног циклуса. Стварају се у репродуктивном периоду, настају из фоликула или жутог тела.

Фоликуларне цисте јајника-ако изостане овулација, фоликул обложен гранулозним ћелијама наставља да расте, тако се формира фоликуларна циста, чији је промер обично од 4-10цм. Нестаје по правилу обично спонтано, након неколико недеља.

Цисте жутог тела-када се заврши овулација у простору руптуираног фоликула, може се накупљати крв, када се формира хематична циста жутог тела. Њена величина је обично од 3-5цм, болно је осетљива и тестасте је конзистенције. Тест на трудноћу је негативан, тумефакт настаје након менструације и то прави разлику у односу на ван материчну трудноћу.

Склероцистични јајници и ендометриоидне цисте-ове врсту бенигних тумора, је клинички јако тешко одвојити од функционалних цисти и инфламаторних процеса у малој карлици. Анамнеза, УЗ, лабораторија откирива њихово порекло.

Серозни цистаденом-Најчешћа бенигна неоплазма је серозни цисаденом.Чини четвртину бенигних тумора јајника у период између 20 и 50 година.

Муцинозни цистаденом-то је следећа четвртина бенигних тумора јајника. Може бити тежак и до 20кг. Пацијеткиња се жали на пораст трбуха, немогућност нормалног седења,отежано дисање.

Дермоидна циста-пореклом је из примордијалних герминативних ћелија. Могуће је да у једном свом делу се трансформише у малигни процес. Сиво беле је боје, дебеле цапсуле, испуњена жућкастим масним ткивом. Дијагноза се најчешће поставља случајно, вагиналним и УЗ прегледом.

Оваријална струма-изузетно је ретка. Пресек тумора има црвенкасту боју,и ради се о тумору који микроскопски има ткиво штитасте жлезде. Лечи се оперативно.

Бренеров тумор-јавља се ретко, углавном између 30-70 година, фиброепитијалног је порекла, има симптоме као и све остале цисте, лечи се такође оперативно.

Теком јајника-бенигни тумор који се јавља у свим животним добима, највише у постменопаузи. Пацијенткиње са овим тумором се јављају гинекологу због вагиналног крварења. Величине је од неколико мм па до 20 цм, жућкасте је боје.

Фибром-углавном се виђа код пацијенткиња између 40-60 година.Није хормонски активан, удружен је са асцитесом и хидротораксом. Њихова заједничка појава назива се Мајгс синдром. Лечење је оперативно.

Др Емир Шефити,клинички лекар ГАО ОБ Панчево.

Извори: Уџбеник за студенте медицине група аутора.