1 2 3 4 5

ВестиКако се лечи туберкулоза код деце

Пре увођења ефикасних лекова смртност од нелечене туберкулозе је била и до 50%. Данас се туберкулоза може успешно лечити. Лекови се примењују код три групе деце:
1. Деце изложене „микроскопски” позитивној ТБ (МТ видљив у директном препарату спутума или његовог хомоге- низата) која немају знакове ни инфекције ни болести. Примена лекова у овој групи назива се хемопрофилакса;
2. Деце из контакта са микроскопски позитивном ТБ са знацима инфекције, али не и болести (латентна инфекција). У овој као и у претходној групи примена лекова је превентивна;
3. Деце код које су испољени клинички и радиолошки знаци болести. Код ове деце примена лекова је терапијска.

Код одређивања терапије ТБ треба познавати неке важне разлике између деце и одраслих.

„M. tuberculosis" се споро размножава и може да буде у успаваном стању током дужег времена. Бацили могу да буду убијени само током размножавања када су метаболички активни. Бактерицидни лекови (изонијазид и рифампицин) су значајни на почетку лечења, јер после њихове примене нагло опада број микроорганизама, тако се спречава напредовање болести и смањује ризик од преношења и развоја резистенције. Лекови за стерилизацију (рифампицин и пиразинамид) обезбеђују ерадикацију успаваних и микроорганизама који се само повремено деле и тако спречавају рецидиве. Према томе, потребно је примењивати комбинацију ових лекова. С обзиром на то да се код деце чешће јавља ванплућна болест као што су туберкулозни менингитис и милијама туберкулоза, лекови треба да пролазе хематоенцефалну баријеру и да добро пролазе и у друга ткива. Млађа деца брже метаболишу изонијазид него одрасли, па смернице за лечење ТБ препоручују нешто више дозе за децу.

Давање лекова у циљу превенције

Хемопрофилакса је врста превентивне примене лекова код деце из контакта са особама са ТБ код које нема знакова инфекције. Лечење латентне Инфекције се спроводи код деце код које је инфекција утврђена (позитивношћу или конверзијом ТКТ). Примена само изонијазида у дози од 5 мг на килограм телесне масе (максимално 300 мг) на дан током шест месеци или примена два лека, изонијазида и рифампицина током три месеца, сматрају се ефикасним стратегијама превентивног давања туберкулотика.

Лечење активне туберкулозе и превенција
Према најновијим смерницама Светске здравствене организације лечење ТБ код деце почиње се применом четири лека (изонијазида, рифампицина, пираинамида и етамбутола) током прва два месеца терапије, а наставља током још четири месеца применом два лека, изонијазида и рифампицина.

Кортикостероиди се користе заједно са туберкулотицима у лечењу неких компликованих облика ТБ као што су туберкулозни менингитис, опструкција дисајног пута увећаном лимфном жлездом, плеурални и перикардијални излив.

Вакцинација БЦГ вакцином је најшире коришћени метод превенеије ТБ. То је жива атениусана вакцина издвојена из Mycobacterium bovis. Ова вакцина обезбеђује заштиту од дисеминованих облика болести као што су туберкулозни менингитис и милијарна ТБ и то код мале деце, док је заштита од адултних форми ТБ мања. Зато је развој нових ефикаснијих вакцина против ТБ значајан изазов у будућности. Пошто су људи једини резорвоар МТ, примена оваквих вакцина би могла довести до ерадикације болести.

Извор: симптоми.рс
датум: 22.9.2022.