1 2 3 4 5

ВестиТуберкулоза

Туберкулоза је заразна болест коју изазива бацил туберкулозе, а преноси се путем ваздуха. Најчешће захвата плућа, али може захватити и друге органе (кости, мозак, бубреге...).

Особе које су у дугом блиском контакту са оболелим и ако им је имунитет ослабљен могу се заразити док оболели кашље, кија, а бацили туберкулозе се распршују у ваздух. Разболи се свега 5% особа, најчешће неотпорни и слаби, а не сви из контакта.

Од туберкулозе се штитимо спроводећи здрав хигијенско-дијететски режим живота, бавећи се спортом, довољно сна, често проветравање просторија и наравно, приликом кашљања и кијања уста треба прекрити марамицом.

Појави туберкулозе доприносе: алкохолизам, шећерна болест, пушење, наркоманија, хроничне болести, потхрањеност.

Симптоми туберкулозе су: суви кашаљ који траје дуже од 4 недеље, ноћно знојење, слабост, умор, губитак телесне масе и поред доброг апетита, болови у грудима, понекад искашљавање крви.

Дијагноза туберкулозе поставља се налазом бацила туберкулозе у испљувку(микроскопским прегледом и узгајањем бацила на подлози у лабораторији), као и налазом засенчења на радиографском снимку плућа.

Туберкулоза је излечива болест, лечење траје 6-8 месеци, у почетку у болници, затим у кућним условима. Болесник више није заразан 2-4 недеље од почетка лечења. Лекови за лечење туберкулозе су бесплатни и издају се на лекарски рецепт. Туберкулоза најчешће не оставља трајне последице, излечени болесник наставља да живи уобичајеним животом.

Референца: Пројекат "Контрола ТБЦ у Србији" Министарство здравља Републике Србије

Институт за заштиту здравља Србије "Др Милан Јовановић Батут"

ВМС Мирјана Танасковић