1 2 3 4 5

Вести24. март - Светски дан борбе против туберкулозе

Као и претходних година и ове године се Србија прикључује Светској кампањи обележавања 24. марта, Светског дана борбе против туберкулозе (ТБ) под слоганом „Заједно против туберкулозе“.

Ове године ће посебна пажња бити посвећена заједничким напорима да се „нико не запостави” осврћући се на проблем стигматизације, дискриминације и маргинализације, као и на превазилажење препрека у доступности квалитетне дијагностике и лечења.

Светски дан борбе против туберкулозе обележава се широм света бројним манифестацијама. Ове године је тим поводом уприличен целодневни концерт који ће трајати од поноћи 23. марта до поноћи 24. марта. Састоји се од 48 концерата различитих музичких жанрова. Учествоваће музичари из 46 земаља света. Концерту се може бесплатно приступити из целог света путем интернета преко линка http://www.stazioneditopolo.it/24h-2017/index.html.

Према подацима СЗО туберкулоза је један од првих 10 узрока смрти међу заразним болестима у свету.

Туберкулоза је болест узрокована бактеријом (Micobacterium tuberculosis) које најчешће утичу на плућа. Туберкулоза је излечива. Преноси се са особе на особу кроз ваздух када људи са плућним обликом туберкулозе кашљу, кијају или путем пљувачке избаце ТБ клице у ваздух. Око једне трећине светске популације има латентну ТБ, што значи да су заражени ТБ бактеријом, али нису (још) оболеле од болести и не могу пренети болест. Људи инфицирани ТБ бактеријом имају 10% животни ризик од обољевања од туберкулозе. Међутим, особе са лошим имуним системом, као што су људи који живе са ХИВ-ом, неухрањени, дијабетичари или људи који користе дуван, имају много већи ризик да се разболе. Болест напредује најчешће међу људима који живе у сиромаштву и у маргинализованим заједницама и групама као што су: мигранти, избеглице, особе који раде и живе у срединама које садрже факторе ризика, старе особе, жене и деца и сл..

Када особа развија активну болест ТБ, симптоми (као што су кашаљ, присуство крви у испљувку, бол у грудима, повишена температура, ноћно знојење, губитак тежине) могу бити благи током неколико месеци. Ово може довести до кашњења у постављању дијагнозе и лечењу, а током тог периода се могу пренети бактерије другима. Човек са активном ТБ може да инфицира 10-15 других људи путем блиског контакта током периода од годину дана. Без одговарајућег третмана, 45% ХИВ-негативних људи са ТБ у просеку и готово свих ХИВ позитивних особа са ТБ ће умрети.

У Јужнобанатском округу у периоду од 2012. до 2016. бележи се тренд пада учесталости обољевања и умирања од туберкулозе. Током 2016. године пријављено је укупно 29 оболелих што је незнатно више у односу на 2015. годину када је пријављено 26 оболелих али и даље ниже у односу на петогодишњи просек. Током 2016. године једна особа је умрла од туберкулозе док 2015. и 2014. године није било умрлих са овом дијагнозом за разлику од 2013. када су умрле 4 особе.

ИЗВОР: ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ПАНЧЕВО, 24. март 2017. год.