1 2 3 4 5

ВестиТуберкулоза

Туберкулоза је заразна болест коју изазива аеробни непоктерни бацил Mycobacterium tuberculosis. Туберкулоза може бити активна и неактивна. Неактивна има латентан облик што значи да симптоми нису изражени.

Класични симптоми активне туберкулозе су:

Хроничан кашаљ са крвавим испљувком, повишена телесна температура, нагли и драстични губитак тежине и ноћно презнојавање. У разликовању активне и неактивне туберкулозе велику улогу игра имунитет и животни услови. Дакле, особе подложније туберкулози су особе заражене HIV-ом, хронични плућни болесници, дијабетичари, особе које живе у неповољним условима као што су затвори, склоништа за бескућнике. Такође, пушачи, алкохоличари, наркомани, oсобе које на радном месту удишу кристалну силикатну прашину (стаклари, каменоресци, рудари...), медицинско особље.

Пут преношења бацила који изазива туберкулозу је најчешће капљичним путем. Дакле, путем пљувачке уколико заражена особа у нашој близини кија, кашље, мада често може бити довољно само то што је у нашој околини.

Улазно место: респираторни тракт, кожа, постељица. Обично особе са активном туберкулозом могу пренети исту.

Мада туберкулоза датира од давнина, први пут је бацил који проузрокује туберкулозу идентификован и описан 24.марта 1882.године од стране Роберта Коха.

Дијагностика ТБЦ-а није нимало лака, те на основу класичних симптома не може се загарантовано успоставити дијагноза. РТГ снимак плућа игра велику улогу али пре свега највећу улогу има давање спутума(испљувка) на анализу. Често се поступак узимања спутума понавља. ППД тест је ткође брло важан у успостављању дијагнозе. Њиме се доказује присуство латентне инфекције, што значи да бактерија може остати неактивна у организму дуги низ година.

ППД тест:

На првом појављивању очисти се унутрашњи део подлактице и субкутано(поткожно) се даје пречишћени протеински дериват бацила туберкулозе. На кожи се појављује испупчење након пар сати.

На другом прегледу лекар мери промене на кожи након ППД теста. Може се јавити црвенило уколико је тест позитиван или је рађен први пут.

Вакцинација против туберкулозе врши се у раном детињству вакцином BCG (бе-се-же).

Лечење ТБЦ-а је дуго, лечи се туберкулостатицима и антибиотицима, постоји опасност од смртног исхода.

Уколико приметимо неке од ових знакова, обавезно се јавити лекару.

Текст уредила Смаиловић Тина, медицинска сестра