1 2 3 4 5

ВестиТРУЗ БИОПСИЈА ПРОСТАТЕ

Биопсија простате је интервенција која се примењује код сумње на карцином простате, од недавно се примењује и у нашој болници – на Уролошком одељењу.

Најчешћи разлог за постављање индикације за биопсију простате је повишена вредност ПСА.
ПСА се третира као маркер који указује на обољење простате. Није строго везан само за карцином простате с обзиром да се повишене вредности могу наћи и код пацијената са бенигним увећањем простате, али и код пацијената са простатисом (упала простате).
До скоро се као гранична, нормална вредност ПСА користио распон од 0- 4 нг/мл, да би сада гранична вредност била смањена на 2.5 нг/мл, за пацијенте млађе од 60 година. Други разлог за биопсију, чак и у случајевима да ПСА није повишен, могу бити неравнине и тврдине у пределу простате.

Сама процедура биопсије простате се изводи уз коришћење трансректалне ултразвучне сонде која омогућава да се јасно види цела простата као и евентуалне сумњиве промене у њој. Само узимање исечака се врши уз коришћење такозваног „пиштоља“ и специјалне игле којом се великом брзином узимају узорци ткива који су дебљине неколико мм и дужине до 2.5 цм . Велика брзина окидања игле утиче на мању болност током процедуре, али се ради комфора пацијената биопсија ради уз примену локалне анестезије која подразумева убризгавање локалног анестетика уз простату, уз контролу трансректалне ултразвучне сонде. Цео ток процедуре се прати на екрану.
Биопсија се обично ради у такозваном “гинеколошком положају “ , тј. пацијент лежи на леђима, раширених ногу. На овај начин се биопсија најкоректније, најлакше изводи, а и у најкраћем временском року. Уколико пацијент не може да заузме овакав положај, поставља се на бок, уз колена која су савијена ка грудном кошу. Сама интервенција не траје дуже од 10 минута.
Током биопсије се узима више исечака, најмање по 3 из сваког лобуса простате, мада је сада препорука да се узима по 5 или 6 исечака из сваког лобуса. Са већим бројем исечака се смањује могућност да се „промаши“ постојећи карцином.

Припрема за биопсију простате подразумева да пацијент дан раније започне са антибиотском терапијом.
Стандардно се користе Ципроцинал 500 мг 2x1 и Орважил 400 мг 2x1. Антибиотици се започињу дан пред интервенцију, користе и на дан интервенције и током 3 дана после интервенције.
Неопходно је такође да завршни део дебелог црева буде испражњен што се ефикасно постиже увођењем глицеринског чепића у ректум, 4-5 сати пре интервенцију. Не препоручује се коришћење других препарата за “чишчење”.
Уколико пацијенти користе Аспирин, саветује се његова обустава 7 дана пред интервенцију. Неки други облик антикоагулантне терапије се мења у договору са лекаром.

Компликације после биопсије простате су ретке. Уобичајено ја да се непосредно после биопсије појављује мало крви у пределу аналног отвора, што обично не траје дуже од пар сати.
До 2 недеље после биопсије пацијенти могу да примете мало крви на почетку мокрења, а крв у сперми се може појавити и до 2- 3 месеца после интервенције. Озбиљнија компликација је инфекција која се препознаје на основу појаве дрхтавице и повишене температуре. Уз примену антибиотика дан пред интервенцију проценат ове компликације је веома мали. Код пацијената са великом простатом може после интервенције да дође до немогућности спонтаног мокрења, што је пролазног карактера и решава се привременим стављањем катетера.Биопсија је најсигурнија метода да се потврди или отклони сумња на карцином простате. Уколико се биопсијом не открије карцином простате, саветује се даље редовно праћење ових пацијената, уз могућност да се код неких са оправданом сумњом на карцином, понови биопсија.

Више о сету за ТРУЗ, који је стигао у Општу болницу Панчево захваљујући сарадњи управе ОБП и српско-америчком удружењу „САМА", можете прочитати ОВДЕ

Текст на основу извора уредио др Милан Врбљанац, Општа болница Панчево.

Извор:
Уџбеник из Урологије проф др В. Марковић;проф др С.Мићић