1 2 3 4 5

ВестиАлиментарна интоксикација (тровање храном)

Алиментарна интоксикација је инфективно обољење дигестивног тракта које настаје уношењем хране која садржи патогене бактерије.

По етиологији (узрочнику) могу бити: бактеријске, вирусне и паразитарне инфекције.

Етиолошки фактори који поспешују настанак инфекције се могу поделити на спољне факторе (годишње доба, климатски услови..) и фактори везани за домаћина (узраст, социоекономски фактори, хигијенске навике, механизми урођене и стечене имуности домаћина).

Ови узрочници могу својим механизмима да доведу до оштећења ткива и појаве запаљенских реакција на слузници црева. Тако долази до поремећаја нормалних функција црева.

Делимо их на инвазивни тип када бактерије продру у зид црева (shigella spp.,s.enteritidis) и пенетранти тип када бактерије продиру кроз слузокожу (s.typhi,campylobacter fetus).

Бактерије могу да захвате различите делове танког и дебелог црева па тако настају и различити симптоми и знаци код пацијената, од лакших ка тежим.

Клиничка слика код пацијената се јавља након једног па до дванаест часова од уношења загађене хране. Знаци су повраћање, ретка столица, уз болове у стомаку, са или без температуре. Тегобе настају нагло, бруталним почетком са повраћањем и проливом.

Дијагноза се поставља на основу клиничке слике, прегледа крви и столице.

Тровање храном и данас представља велики проблем за здравствене службе многих земаља. Број оболелих током једне године у свету се креће од 6 000 000 до 8 000 000.

Најчешћи узрочници су Staphyloccusaureus i Bacillus cereus а описани су и случајеви тровања храном који су узроковани bacillus subtillis.

Стафилококне инфекције најчешће су у летњим месецима. Позната су тровања сладоледом јер су млеко и јаја одлична подлога за стафилокок. Често стафилококом може бити заражено и млеко, млевено месо, јаја.

Превенција: спречити контаминацију хране током производње и обраде. Откривање клицоноша и санитарни надзор запоследних у производњи и дистрибуцији хране. Правилно чување и складиштење намирница. Спровођење хигијенских мера, темељно прање руку топлом водом и сапуном.

Текст на основу извора уредила др Јована Наумовић.

Извор:

-http://www.zjzs.org.rs/page.php?id=479

-http://www.simptomi.rs/index.php/bolesti/22-infektivnebolesti/1526-trovanje-hranom-lntoxicatio-alimentaris