1 2 3 4 5

ВестиТРОМБОЦИТОПАТИЈЕ

Тромбоцитопатије обухватају групу обољења код којих је поремећена функција тромбоцита. Функционално инсуфицијентни тромбоцити су узрок склоности ка крварењу и поред нормалног броја тромбоцита.

Узрок настанка
Тромбоцитопатије могу бити урођене и стечене. Урођене тромбоцитопатије су узроковане генетским дефектом, због кога настаје поремећај у некој од функција тромбоцита у хемостази. Најзначајније урођене тромбоцитопатије су Бернард-Соулиеров синдром, Гланзманн-ова тромбостенија, недостатак алфа и делта гранула, прокоагулантни дефекти тромбоцита и др.

Стечене тромбоцитопатије се најчешће срећу у уремији, обољењима јетре, парапротеинемијама и мијелопролиферативним болестима. На поремећај функције тромбоцита могу утицати и различити лекови као што су: ацетилсалицилна киселина, нестероидни антиинфламаторни медикаменти, кортикостероиди, неки антибиотици, бета блокатори и др.

Клиничка слика
Тромбоцитопатије се клинички манифестују спонтаним крварењима у кожи и слузокожама, која су слична хеморагијама при тромбоцитопенијама. Време крварења је продужено, а број тромбоцита у крвној слици нормалан.

Дијагноза
Поставља се на основу анамнезе, клиничке слике, објективног прегледа, лабораторијских налаза. Дијагнозу треба потврдити допунским тестовима хемостазе који испитују ретракцију коагулума, адхезију, агрегацију тромбоцита, метаболизам простагландина и др.

Лечење
Лечење подразумева супституцију концентратима тромбоцита и симптоматске мере.

Извор: https://www.stetoskop.info/bolesti-krvi-hematologija/trombocitopatije