1 2 3 4 5

ВестиОпшта болница Панчево добила је три нова ултразвучна апарата

Општа болница Панчево добила је три нова ултразвучна апарата у последња четири месеца. Један захваљући Покрајинском секретаријату за здравство, док су два апарата купљена захваљујући предузећима: Поштанска штедионица, Фармапром, Телеком, Удружење осигуравача Србије и „British motors”. Распоређени су на дечијем одељењу, уролошком одељењу и у опрационој сали и омогућиће бољу дијагностику и комфорније лечење пацијената. Вредност сва три апарата је 5 милиона динара.

Један од златних стандарда у постављану дијагнозе је ултразвучна метода. Дуги низ година многи пацијенти слати су у друге здравствене установе на ултразвучне прегелде јер није било ултразвучних апрата на поједним одељењима Опште болнице. Захваљујући Покрајинском секретаријату за здравство и донаторима, три савремена ултразвучна апарата стигла су у нашу болницу.

„Ми смо пре три, четири месеца набавили три нова ултразвучна апарата. Један је намењен Дечијем интерном одељењу, који је купљен средствима Покрајинског секретаријата за здравство, а остала два су намењена за уролошко одељење и операциону салу. Захваљући компанијама које су показале социјалну одговорност и помогле нашој Установи у незавидним временима, ми имамо још два нова апарата. Посебно је олакшано лекарима који раде јер олакшава процес дијагностике и повећава ефикасност и тачност дијагностике”, изјавио је др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево.

На Одељењу урологије није било ултразвучног апарата, а годишње на болничком лечењу остаје око две хиљаде болесника. Због недостатака овог апарата многе савремене методе у урологији нису могле да се примењују.

„Тај ултразвучни апарат не само што ће нам служити за дијагностику таквих пацијената, јер сваки пацијент који легне у болницу мора да прође ултразвучну дијагностику, овај апарат ће нам омогућити и да радимо интервентне процедуре које планирамо али без овог апарата то нисмо могли до сада. Имамо доста лежећих пацијената који су са овог одељења морали да се спуштају на радиологију у приземље, и на тај начин ће се побољшати и конфор пацијента”, изјавио је др Предраг Вујић, начелник уролошког одељења.

Други ултразвучни апарат смештен је у операционом блоку и користи се за примену ултразвучну анестезије током операције. Ова метода посебно је значајна за ортопедске и трауматолошке пацијенте којима се олакшава бол и убрзава опоравак после операције.

Ради се о ултразвучно вођеној анестезији која се користи за периоперативну терапију бола, приликом операција, која служи за обезбољавање пацијента а битно је у постоперативном току. Помаже рану рехабилитацију, бржи опоравак и раније отпуштање из болнице. У питању је метода која је у последњих седам до осам година у развијеном западном свету а сада захваљући разумевању директора и ми то радимо. Ову методу међу првима примењујемо у Србији”, изјавио је др Стеван Михаиловић, анестезиолог.

У последњих месец дана од када је ултразвучни апарат стигао у Опрациону салу код више од педесет пацијената примењењено је ултразвучно вођење у анестезији. На овај начин убрзан је њихов опоравак после операције.

Прилог можете погледати ОВДЕ

ИЗВОР: РТВ Панчево, 30. март 2017. год.