1 2 3 4 5

ВестиШта је трихинелоза?

Трихинелоза је зооноза (зоонoзе су болести која се преносе са животиња на људе) коју изазива трихинела спиралис (Trichinella spiralis). Паразит спада међу најмање црве, патогене за човека. Одрасла женка дуга је око 3-4 мм а мужјак око 1,5 мм. Човек се зарази конзумирањем термички необрађеног меса и месних прерађевина у којима се налазе живе ларве трихинеле.

Трихинелом су најчешће заражене домаће и дивље свиње, пацови, пси, лисице али и многе дивље животиње. Највећи епидемиолошки значај код нас има домаћа свиња. Свиња се зарази једући угинуле пацове у којима се налазе живе, учаурене ларве или, што је важније, хранећи се отпацима зараженог свињског меса из кланица.

Животиња заражена трихинелом не показује знаке болести. Због тога се зараженост животиње може утврдити једино ако се уради преглед на trihinelu spiralis. . Епидемиолошки најризичније намирнице су димљено и термички необрађено месо. Продимљене кобасице представљау епидемиолошки врло ризичну намирницу.

У нашој земљи обољење се најчешће јавља током зимских месеци, након клања свиња. Виђају се мање или веће епидемије "породичног" или "месног" карактера.

Симптоми

Први симптоми се могу појавити већ после неколико дана од коришћења трихинелозног меса (период инкубације варира од 5 до 45 дана али најчешће износи од 8-15 дана). Ови симптоми нису ни карактеристични нити обавезно присутни. Може се јавити губитак апетита, малаксалост, мука, гађење, болови у стомаку, повраћање или пролив. Затим болесник почиње да се жали на болове у мишићима, уз повишену телесну температуру (и до 40°Ц) која траје више дана, некада и више седмица. Често се болесник жали на болове у очним јабучицама, нарочито при њиховим покретима (тзв. "укочени поглед"), на болове при жвакању и гутању, дисању или покретима екстремитета. Веома је упечатљива појава отока лица и очних капака, кат кад праћена изразитим коњунктивитисом. Истовремено се јавља један, тврд и болан оток мускулатуре екстремитета који ограничава њихову активну покретљивост у тежим облицима болести. На кожи се понекад види оспа праћена сврабом. Знаци надражености нервног система могу се јавити и главобоља, несаница, конвулзије. Најозбиљније манифестације ове фазе болести јесу знаци глобалне срчане слабости: брзо замарање, изразита малаксалост, осећај гушења, палпитације, конгестију плућа и др.

Лечење

Ефикасан лек за ову болест не постоји. Срећом, у највећем броју случајева она је самоограничавајућа и повољног тока уз симптоматско лечење.

Код болова у мишићима добро помажу мировање у постељи и примена салицилата.

У сузбијању алергијских манифестација корисни су антихистаминици. Код најтежих облика болести (знаци миокардитиса, лезије ЦНС-а и респираторне муску­латуре), лечење се спроводи и гликокортикоидима. Гликокортикоиди помажу својим антиинфламаторним, антиалергијским и имуносупресивним дејством.

Како је веома често изражена хипопротеинемија, неопходна је надокнада беланчевина путем хиперпротеинске исхране. Током читаве болести ваља спроводити адекватну негу болесника, а у фази реконвалесценције физикалну рехабилитацију.

Мере превенције

Најзначајнија општа мера спречавања трихинелозе код људи је обавезан трихинелоскопски преглед меса пре конзумирања. Веома је важно да преглед изврши стручно лице, односно надлежна ветеринарска служба која је за то регистрована. До добијања налаза да је месо исправно, не треба пробати сирову смесу за кобасице, нити јести термички недовољно обрађено месо и месне прерађевине. Зараженост свиња је значајно већа у газдинствима у којима има пацова (због високе заражености пацова трихинелозом и могућности да га свиња поједе). Због тога је дератизација врло значајна мера за спречавање бројних зооноза укључујући и трихинелозу. У случају сумње на трихинелозу код једног или више пацијената обавезно обавестити надлежну епидемиолошку службу.

Најсигурнија мера индивидуалне заштите је термичка обрада меса, кувањем или печењем, при чему је важно да се у свим деловима меса постигне температура од најмање 70°Ц током пола сата тако да се боја меса у свим деловима промени од ружичасте у сиву. У месу дебљине од 25 цм замрзавањем меса на –250°Ц трихинела ће бити разграђена за 10 дана. Саламурење, димљење и сушење меса нису сигурне мере за уништавање ларви трихинеле.

Текст на основу извора уредила Тијана Стојшић, медицинска сестра

Извор:

-Институт за јавно здравље Војводине

-http://www.simptomi.rs/index.php/bolesti/22-infektivne-bolesti/1736-trihineloza-trihinela-spiralis