1 2 3 4 5

ВестиТРИХИЈАЗА

Трихијаза је често, стечено стање које може да настане изоловано или као последица ожиљавања руба капка услед хроничног блефаритиса, офталмичког херпес зостера и трахома.

Трихијаза се разликује од псеудотрихијазе (последица је ентропиона), пошто у неким случајевима, увртање капка може да настане на махове, интермитентно, и тако се погрешно дијагностикује као права трихијаза и самим тим неадекватно лечи.

Знаци

Присутна је неадекватна усмереност иначе здравих трепавица (уназад, према булбусу). Услед трауме коју трпи епител рожњаче, могу да настану тачкасте епителне ерозије, а сваким трептајем око постаје све више иритирано. Улцерација рожњаче и формирање пануса могу да се јаве у тешким, дуготрајним случајевима.

Лечење

а) Епилација пинцетом једноставна је и ефикасна метода лечења, међутим рецидиви су неизбежни у периоду од 4 до 6 недеља.

б) Електролиза је корисна у случајевима када постоји неколико изолованих аберантних трепавица, али је за пацијента напорна, пошто су потребни чести поновни третмани да би се остварио задовољавајући ефекат. Игла електрокаутера се убада у фоликул длаке а струја се пропушта све док се не појави мехурић коагулисаног ткива на површини. Третман рецидива је потребан код око 40% пацијената, када је могуће ожиљавање.

в) Криотерапија је веома ефикасна у уклањању већег броја трепавица у једном акту. Специјалном криосондом, апликовањем печата, замрзавају се фоликули, у двоструком циклусу замрзавања и спонтаног одмрзавања. Могуће компликације су: некроза коже, депигментација, оштећење Meibom-ових жлезда (које може да има неповољан ефекат на прекорнеални сузни филм), и плитки урези (notching) руба капка.

г) Аргон ласер аблација је корисна у случајевима када постоји неколико раштрканих аберантних трепавица.

д) Хируршки третман подразумева клинасту ресекцију целе дебљине капка, док ексцизија предње ламеле може да буде од користи за локализовану групу трепавица отпорних на остале методе лечења.

Трихијаза која захвата већи део руба капка решава се репозицијом предње ламеле.

Текст уредио др Милан С. Главонић, Општа болница Панчево, Офталмолошко одељење

Литература:

1.Кански ЈЈ. Клиничка офталмологија, Превод петог издања, Дата Статус, Београд, 2003.

2.Голубовић С. Офталмологија за студенте медицине, Либри Медицорум, Београд, 2010.