1 2 3 4 5

Вести2017. - Светски дан борбе против трговине људима

Резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација 30. јул је установљен као Светски дан борбе против трговине људима у циљу подизања свести о овом проблему у глобалној јавности.

Трговина људима је глобалан проблем и један од најперфиднијих облика криминала на свету који утиче на живот милиона људи широм света и одузима им њихово достојанство. Према постојећим анализама идентификованих случајева трговине људима, потенцијални трговци људима могу бити: партнери/чланови породице, макрои, власници јавних кућа и менаџери салона за масаже, посредници у налажењу послова, власници фабрика и корпорација, банде и криминалне мреже и остали. Жртве трговине људима могу бити жене, деца и мушкарци присиљени, преварени или наведени на проституцију, као и било који други облик рада или услуга, као што су рецимо раднице/и држани у кућама или на фармама присиљени да раде против своје воље. Према подацима Уједињених нација око 600.000 жена, деце и мушкараца сваке године се нађе у ланцу трговине људима.

Борба против трговине људима није одговорност само органа власти. Свако може да помогне решавању овог злочина тако што ће покренути лавину малих, али значајних акција које пружају наду и помоћ.

Постоји много начина како можете помоћи, а неки од њих су:

Дајте подшку: Придружите се међународој „igivehope” кампањи на друштвеним мрежама и хиљадама других у показивању ваше солидарности са жртвама трговине људима.

Будите пажљиви: Ако приметите било шта што по вашем мишљењу може бити у вези са трговином људима, пријавите то на дежурни број телефона НВО Атина +381 61 63 84 071. То може да се односи на околности на вашем радном месту или у приватном животу – запамтите, жртва може бити искоришћена на много начина. Ако нисте сигурни, боље је да погрешите, него да дозволите да жртве остану у ропству.

Прикључите се: Информишите се о томе шта је до сада урађено у вашем окружењу, видите шта можете да урадите како бисте охрабрили вама блиске људе и познанике како би сви постали свеснији о трговини људима. Ово је проблем који се тиче свих нас.

Волонтирајте: Прикључите се активно кроз волонтерски рад који Вам омогућава бављење друштвено корисним радом кроз активно учешће у решавању проблема угрожених група, у мењању и побољшању локалне заједнице и друштва.

Будите свесни: Прикључите се кампањи "Плаво срце" против трговине људима. Ова међународна иницијатива ради на подизању свести о страдањима жртава и јача подршку у борби против одговорних за трговину људима.

Информишите се: Ово је озбиљан друштвени проблем који траже континуирану пажњу шире јавности и само сталним информисањем моћи ћемо заједнички да станемо на пут модерном ропству које представља срамоту савременог друштва.

Будите сасосећајни: Можете да будете донатори организацијама одакле се финансирају специјализоване организације цивилног друштва које раде са преживелима ове врсте злочина. Поред глобаних донација, можете дати донацију тако што ћете дати своје време и енергију кроз волонтерски рад, купити ручно рађен накит од стране корисница НВО Атине, донети старе ствари и књиге за жртве трговине људима НВО Атини или купити бејгл у Бејгл радњи, социјалном предузећу које сав профит усмерава у програме реинтеграције жртава трговине људима. Много је начина, потребна је само добра воља.

Будите одговорни: Будите сигурни да ваш избор и активности као потрошача буду етичке. Можете се обавезати да не купујете робу и услуге које могу бити повезане директно или индиректно са сексуалном експлоатацијом, принудним радом или другим облицима експлоатације.

Извор:

http://www.atina.org.rs/sr/svetski-dan-borbe-protiv-trgovine-ljudima