1 2 3 4 5

ВестиНиске резерве крви у панчевачкој Служби за трансфузију

Последњих десетак дана резерве крви у панчевачкој Служби за трансфузију су ниске. Нормално би било да резерви има за 5 до 7 дана, а ова Служба тренутно располаже резервом довољном за свега три дана.

„Оно што отежава додатно је то што у наредним данима немамо довољан број планираних и организованих акција ддк.У највећој мери ослонићемо се на наше суграђане и њихову свест о томе да је неопходно да помогну лечење болесника, који су зависни од трансфузије крви. Тренутно имамо и неколико пацијената које лечимо применом концентрата тромбоцита – зашта нам је потребно да у једном дану дође 5-6 давалаца крвне групе која је компатибилна са пацијентом“, рекла нам је др Радмила Раилић Ристовска, шеф одсека базичне трансфузије.

Јуче је Трансфузију посетило двадесет наших суграђана и дало крв. Договорене су акције 29. јуна РНП од 7-10 и 30.јуна А.Д. Војводина Старчево од 7-9 часова.

Сви остали суграђани који желе да дају крв могу то да учине радним даном од 7-15 и суботом од 8-13 сати.

„Уколико сте у могућности, дођите по хладовини раније, узмите лагани доручак, и довољно течности. Предходно вече лезите мало раније наспавајте се – премор утиче да вредности хемоглобина буду ниже. Са собом понесите и лични документ“, поручује Др Радмила Раилић Ристовска.

Извор: 013 инфо 27. 06. 2017.