1 2 3 4 5

ВестиАкција давања крви у Иванову

Служба за трансфузију Панчево организовала је акцију добровољног давања крви у Иванову. Крв је дало двадесет мештана, а наредне акције планиране су у четвртак у Баваништу, и у петак у Омољици.

Служба за трансфузију организовала је у Дому културе "Жарко Зрењанин" добровољно давање крви, па су мештани Иванова били у прилици да буду хумани. Гордана Ивковић, лекар опште праксе, каже да је на акцији био добар одзив.

„Организовали смо лепу акцију, на којој је добар одзив. Даваоци се добро осећају. Залихе крви су стабилне, али пред крај године, обезбеђују се залихе које ће бити потребне и током празника. До сада се одазвало дванаест давалаца, чекају још на ред, тако да ће бити до двадесетак људи данас, што се сматра успешном акцијом. Све је до сада протекло у реду. За сада нисмо имали оне који нису подобни да дају крв. Они који су дошли, били су припремљени, знају да треба да буду здрави, одморни, наспавани. Нико није одбијен за давање крви”, навела је др Гордана Ивковић.

Акције се организују планирано, а тачно је одређено време на колико може да се да крв, па тако мушкарци могу дати крв на сваких 12, а жене на 16 недеља.

„У последње време, редовно се одазивам оваквим акцијама. Раније сам давао такође, али не толико често. Никакав проблем ми не представља. Када стигнем дајем крв. Значи ми ако некоме могу да помогнем, а и због самог себе је добро. Не могу да се сетим тачно колико сам дао пута крв, али јесам често ”, објаснио је анкетирани.

„Важно је давати крв, мени је ово први пут, још нисам имао прилике, надам се да није и последњи пут. Није страшно, кад су овако добре сестре, не плашим се. Сматрам да је потребно, хумано је дело, а уједно је и провера здравља. Надам се да ће бити још оваквих акција ”, навео је мештанин Иванова.

Служба за трансфузију крви има веома добру сарадњу са свим насељеним местима. До краја године, биће организовано још акција. У четвртак ће бити акција у Баваништу, у петак у Омољици, а сваке недеље организују добровољно давање крви два до три пута.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево 13. децембар 2017.