1 2 3 4 5

ВестиШта су аденоидне вегетације (трећи крајник)?

Постоје четири врсте ткива у задњем делу грла које учествују у одбрани против инфекције у раном детињству. То су леви и десни крајник, крајник на бази језика и аденоиди (трећи крајник).

Аденоиди се налазе изнад непчаних крајника, у задњем делу носа. Они расту од рођења до четири године старости, а затим постају прогресивно све мањи. У одраслом добу, потпуно нестају.

Који су симптоми аденоидних вегетација?
- велики аденоиди су узрок опструкције (зачепљености) носа - дете дише кроз уста и хрче ноћу - у неким случајевима велики аденоиди су повезани са накупљањем течности у средњем уву и запаљењем средњег уха (отитис медиа) - понекад, велики аденоиди су повезани са стањем које се зове апнеја током спавања (прекиди дисања у сну) у којој дете престаје привремено да дише током сна - због поремећаја дисања и снабдевања ткива кисеоником, могућа је појава главобоља и раздражљивости код деце

Како се поставља дијагноза аденоидних вегетација?
Анамнеза са клиничком сликом и објективним прегледом од стране оторинолаинголога је довољна за постављање тачне дијагнозе.

Како се лече аденоидне вегетације?
У већини случајева, аденоиди могу само да се прате, јер ће временом да се смање.

Када су у вези са поремећајима у средњем уху, или синдромом апнеје у сну, тада се препоручује њихово хируршко отклањање. Уклањање аденоида врши се преко оперативним присупом преко уста. То је једноставна процедура која траје само неколико минута. Тачан назив процедуре је аденотонзилектомија и у домену је лекара специјалисте оториноларинголога.

Нема доказа да уклањање аденоида код деце изазива неке проблеме. То је зато што су они неопходни код беба, али немају функцију код старије деце.

Извор: simptomi.rs