1 2 3 4 5

ВестиТРАХЕОСТОМА-ЕДУКАЦИЈА ТРАХЕОТОМИСАНИХ ПАЦИЈЕНАТА

Трахеостома је отвор на предњој страни врата чему је претходио хируршки захват (трахеотомија). Примењује се у случајевима сужења (опструкције) горњег дела дисајног пута, најчешће на ждрелу, гркљану и душнику.

Може бити:

1.ПРИВРЕМЕНА

Привремена трахеостома која се отклања чим се отклоне узроци АРИ (акутне респираторне инсуфицијенције),затвара се спонтано у постоперативном току. Може се поставити и код неких других хируршких интервенција како би се омогућила анестезија-такође је привремена и чим се постоперативни ток добро одвија полако се и пацијенту затвара трахеостома (нпр.немогућност интубације пацијената ).

2.ТРАЈНА

Трајна трахеостома најчешће се поставља код тоталне ларингектомије (уклањање гркљана због малигног тумора).

Ова врста трахеостоме мења не само физичко стање пацијента већ и његово душевно, психичко стање, те је даљи живот пацијената са трахеостомом битно измењен.

Овакав пацијент свестан је свог обољења као и близине смрти коју носи ово злоћудно стање.

ПРОГРАМ ЕДУКАЦИЈЕ ТРАХЕОТОМИСАНОГ ПАЦИЈЕНТА

Едукација пацијента да одржава тоалету трахеалне каниле:

-да извади уложак трахеалне каниле, опере под млазом текуће воде, прође кроз њу специјалном ,за ту сврху намењеном четком и одстрани евентуални секрет.

-трахеалну канилу осуши тако што кроз њу провуче суву штрајфну

-врати уложак трахеалне каниле у канилу

-објаснити пацијенту да може да говори уколико затвори отвор трахеалне каниле јагодицом кажипрста.

-научити пацијента да при кашљању стави испред трахеалне каниле компресу или папирну марамицу како не би експекторацијом угрожавао околину.

УПУТСТВО НАМЕЊЕНО ПАЦИЈЕНТИМА ЗА ОДРЖАВАЊЕ ТРАХЕОСТОМСКЕ КАНИЛЕ

За чишћење каниле одвојите шерпицу или лонче. После мењања каниле одвојите уложак односно унутрашњи део од спољашњег и тако раздвојене потопите у топлу воду да одстоје сат времена. После сат времена каниле изрибате обичним кухињским вимом. За рибање узети четку као за прање руку и њом опрати споља, а за унутрашњост каниле користити посебну узану четку намењену баш за чишћење канила (купити у апотеци). Тако опране каниле ставите у чисту воду да се кувају. Када вода прокључа додатe кашичицу соде бикарбоне и кувате још 15 минута. После тога просути воду и каниле обрисати и ставити их у газу. Овако припремљене каниле доносите када долазите у ОРЛ амбуланту на замену каниле.

Текст уредила ВМС Загорка Крудуљ

ОРЛ одељење Опште болнице Панчево