1 2 3 4 5

ВестиПЛЕУРАЛНА ПУНКЦИЈА (ТОРАКОЦЕНТЕЗА)

Плеурална пункција представља евакуацију (извлачење) накупљеног течног садржаја из плеуралног простора.

Плеурални простор је простор између плућа и зида грудног коша. Нормално је да мала количина течности буде присутна у плеуралном простору, а вишак те течности може бити последица инфекције, упале, срчаног попуштања или малигне болести. Уколико је присутна велика количина течности дисање може бити отезано. Евакуисани садржај може бити крв,гној,течност…

Присуство течности се утврђује рендгенским снимком плућа.

Процедура траје десет до петнаест минута.Током процедуре ћете седети, а у ретким случајевима се мора заузети лезећи положај. Лекар одређује место убода. То место дезинфикује повидон–јодом, даје локални анестетик и почиње са евакуацијом садржаја.

Током ове интервенције можете осетити нелагодност коју треба да пријавите медицинском раднику, и то уколико се осећате слабо, имате осећај недостатка ваздуха, бол или осећај притиска у грудима или неконтролисани кашаљ.

Треба да обавестите лекара о свим лековима које узимате у редовној терапији и ако имате алергију на лекове и храну, уколико сте имали операцију на плућима или уколико болујете од неке болести плућа као што је емфизем.

Препоручује се да дођете у пратњи неког члана породице на ову интервенцију. Након пункције ћете се осећати боље. Тог дана треба да одмарате и лежите на страни на којој је пункција рађена.

Плеурална пункција се ради у дијагностичке сврхе, тада се добијени садржај шаље на биохемијску, микробиолошку и патохистолошку анализу, да би се утврдио узрок болести или у терапијске, да се пацијенту олакша дисање и смањи бол, најчешће код малигних болести.

Могућа компликација је пуцање плућне марамице-пнеумоторакс, али се ретко дешава.

Текст уредила мед.сестра Костић Гордана

Извор:

Литература Сестрински приручник Дата СТАТУС