1 2 3 4 5

ВестиФАРИНГИТИС И ТОНЗИЛОФАРИНГИТИС

Фарингитис и тонзилофарингитис представљају запаљење слузнице ждрела и крајника, изазвано различитим микробним узрочницима. Ово обољење је међу најчешћим инфективним обољењима.

Узрочници:

Најчешћи проузроковачи су вируси, али највећи значај има бактеријски фарингитис изазван Streptococcus pyogenesоm, због потребе за антибиотском терапијом и компликацијама које могу настати уколико се не лечи (реуматска грозница, акутни гломерулонефритис).

Епидемиологија:

Пут преношења је капљични, али и контактни као и преко контаминиране хране. Болест се јавља у свим узрастима, али је нешто чешће код деце. Чешће је током хладних месеци.

Симптоми и знаци су: осећај гребања, лаки болови у гуши, кијавица, кашаљ. Обично нема повишене температуре, мада се код теже клиничке слике може јавити висока температура.

Локални налаз:

Хиперемија (црвенило) и едем (оток) слузокоже срећу се код свих фарингитиса. Код неких фарингитиса може се јавити и ексудат или везикуле. Обично постоје увећани лимфни чворови на врату.

Дијагноза:

Дијагноза се поставља на основу клиничке слике, епидемиолошких података, бриса гуше. Постоје и брзи тестови којима се може доказати присуство Streptococcus pyogenesа у материјалу са бриса, што омогућава брзо започињање адекватне антибиотске терапије.

Лечење:

Вирусни фарингитиси се лече симптоматски, најчешће само применом антипиретика, локално испирање гуше, мировање, узимање течности.

Бактеријски вируси се лече антибиотицима уз симптоматску терапију.

Превенција:

Избегавање контата са оболелом особом, проветравање просторија, примена одговарајућих вакцина...

Текст на основу извора уредила др Тања Мрђан

Извор података: Медицински факултет у Београду, катедра за инфективне болести – „Инфективне болести “, треће издање, Београд, 2009. год