1 2 3 4 5

ВестиШта је шум у уху (тинитус)?

Тинитус је перцепција звука у одсуству звучног надражаја, тј.људи се жале на разне звукове без постојања тог звука у стварности.

Појава шума у уху може бити потпуно безазлена, али и повезана са неким тешких болестима. Понекад, шум може бити једва приметан, а некада може код особе која га има довести до поремећаја понашања.

Шум у уху се може појавити готово код свих болести слушног апарата, укључујући зачепљења спољашњег ушног канала, упале, опструкције, или зачепљења Еустахијеве тубе (структура која повезује усну дупљу са ухом), отосклероза (окоштавање структура у уху), тумори средњег уха, Менијерова болест, тумори понтоцеребералног угла (структура у мозгу), оштећење слуха буком, повреде главе, кардиоваскуларне болести, анемије...

Који су симптоми шума у уху?
Тинитус се може препознати ако особа чује:

-звоњаву
-зујање
-звиждање
-пиштање
-некад се могу чути сложенији звуци попут хука локомотиве, хука ветра
Може бити трајан, али може се и јављати повремено, или бити пулсирајући (пратити откуцаје срца).

Како се дијагностикује шум у уху?
Дијагноза се поставља анамнезом, тј. разговором са лекаром у ком се презентују сви проблеми.
Потребна је комплетна аудиолошка обрада, као и анализа стања органа за равнотежу.
Потребно је учинити скенер (компјутеризована томографија) ендокранијума и НМР (нуклеарна магнетна резонанца) главе.
Пулсирајући тинитус захтева истраживање крвних судова главе и врата (доплер крвних судова главе и врата), а некада се раде и сложенија снимања структура у мозгу.

Како се лечи шум у уху?
Лечење мора бити усмерено на болест која је у основи тинитуса. На пример, ако је у уснови тинитуса проблем са крвним судовима главе и врата, онда се лечење усмерава на лошу циркулацију. Ако је у основи постојање неког туморског процеса, долази у обзир неуорохируршко лечење.

Уопште, постоје три групе лекова анестетици (нпр. Лидокаин у капима), периферни вазодилататори и антиконвулзиви (попут никотинске киселине и карбамазепина), седативи и антидепресиви који помажу болеснику у толерисању тинитуса.

Често се са побољшањем пратећег губитка слуха, шум у уху смањује. Иако нема дефинитивне терапије за тинитус као симптом, пацијентима проблеме може олакшати пуштање музике, или одлазак на спавање са укључемом музиком,или радио пријемником.

Неки пацијенти употребљавају уређај који се носи иза уха (као апарат за слух), а који испушта звук угоднији од тинитуса и тако маскира.

Извор: симптоми.рс
Датум: 24.11.2021.