1 2 3 4 5

ВестиТетанус (зли грч)

Тетанус (зли грч) назив је добио према грчкој речи тетанос = разапињање. То је тешка болест, а манифестације болести ствара неуротоксични отров тетаноспазмин анаеробне бактерије бактерије „Clostridium tetani“. Тетанус је тешка и заразна болест која може довести до смрти. Од тетануса годишње оболи више од милион људи. Чак половина укупног броја оболелих добија посебан облик тетануса с високом смртношћу од чак 90 одсто. Изазивач је токсин бактерије „Clostridium tetani“ , која живи у земљи, глини и блату, али и у цревима неких животиња.
Карактеристични су симптоми интермитентни, тонички грчеви вољних мишића. Грч мишића за жвакање изазива тризмус (спазам жвачне мускулатуре).
Дијагноза се поставља клинички, а кључан је податак о недавној повреди код болесника с укоченошћу мишића или спазмима.
Лечење тетануса састоји се од специјалне и симптоматске терапије, уз примену свих начела потпорне, интензивне његе.

Уколико сте имали тетанус, нисте стекли имунитет. Од њега оболевају особе које нису вакцинисане или ревакцинисане против ове болести. Најобичнија и најмања посекотина или огреботина понекад је довољна за улазак бактерије у организам човека. Једном када уђе, она постаје активна и излучује снажан отров, који се накупља на нервним завршецима мишића и тиме онемогућава њихове контракције - тј. доводи до парализе.

Најопасније су оне ране које су прекривене земљом и глином, али понекад је за инфекцију довољно убости се на трн руже или неке друге биљке. Опасан је и ујед животиње, посебно угриз пса, јер они стално њушкају тло, а у свом пробавном систему могу имати ову опасну бактерију. Уколико се то деси, неопходно је превентивно примити вакцину. До инфекције долази приликом повреде, када повређено ткиво насељавају бактерије међу којима и клостридијум тетани. Уколико је рана без присуства кисеоника, бактерија из облика споре прелази и активни облик и лучи тетаноспазмин, један од најјачих неуротоксина.

Ако особа није редовно вакцинисана или не поседује доказ о вакцинацији против тетануса, поред хируршке обраде ране истог дана или најкасније за 24 часа мора да прими и серум и вакцину. Прва ревакцинација је након месец дана, следећа је за шест месеци, па за годину дана, након чега се примају још три дозе. Само овако вакцинисана особа се сматра комплетно вакцинисаном од тетануса. За настанак тетануса није битна величина већ тип ране. Најопасније су дубоке убодне ране јер се у њима стварају анаеробни услови, без присуства кисеоника, неопходни за раст и размножавање ове бактерије које има свуда у околини.

Инфекција се може јавити од два до десет дана након повреде. Парализа прво захвата мишиће вилице, због чега усне захвата невољан и веома болан грч. Након тога настаје грчење мишића лица, врата, груди, руку и ногу. Болесник се жали на укочен врат, отежано дисање, немогућност сагињања. Када грчеви захвате цело тело, долази до извијања кичме у виду лука. Грч је сталан, не попушта ни у сну ни после узимања седатива. Максимално је изражен првих десет дана, затим постепено попушта и губи се после месец или два дана. Међутим, ако настане појачање симптома и потраје око 60 секунди, може доћи до губљења свести и смрти услед гушења. Као последица поремећаја аутоимуног нервног система болесник има повишен крвни притисак, убрзан рад срца (тахикардију), високу температуру и много се зноји.

Вакцина је једина сигурна заштита. Данас малишани у вакцини пентаксима примају заштиту и од тетануса до друге године живота подељену у четири дозе. Онда се врши ревакцинација пред полазак у школу вакцином ди-те (дифтерија-тетанус) и са 15 година још једна доза те вакцине. Заштита тада траје следећих 10 година. У сваком случају, сваку рану, па чак и оне најситније, треба добро дезинфиковати антибактеријским средством. Осим тога, корисно је знати колико је времена протекло од последње вакцине до тренутка повреде.

Текст на основу извора уредио медицински техничар Милан Кивић, Општа болница Панчево

Извори:
http://www.zzjzpgz.hr/nzl/104/tetanus.htm
https://www.blic.rs/vesti/srbija/u-nisu-dve-osobe-umrle-od-tetanusa/hly70yz
https://www.kurir.rs/zabava/doktor/3104661/tetanus-moze-dobiti-svako-teska-je-i-zarazna-bolest-koja-izaziva-smrt-a-ovo-su-simptomi