1 2 3 4 5

ВестиТензиона главобољa

Тензиона главобоља представља најчешћи вид главобоље. Већина људи повремено искуси тензиону главобољу, али чешће се јавља код жена. Понекад се може јавити и код деце. Бол који се шири при овој врсти главобоље може да захвати доњи део врата, очи или, чак, неке друге мишиће у телу. Пацијенти је најчешће описују као стезање или појачан притисак око главе, као да носе тесну капу или да им је неко стегнуо каиш око главе. Бол се јавља и у десној и у левој половини главе и обично се шири од врата навише или обрнуто. Типично за тензиону главобољу је то што је бол распрострањена у оба дела главе истовремено. Бол је константан и обично подношљив , мада постоје и случајеви где је бол веома интезиван..

Бол који се јавља код тензионе главобоље може да буде епизодични или хронични.

- Епизодична појава бола се дефинише као тензиона главобоља која траје мање од 15 дана у месецу.

- Хронична појава тензионе главобоље је дефинисана као главобоља која траје дуже од 15 дана у месецу са цикличним понављањем минимум 3 месеца. Иако типична тензиона главобоља у већини случајева траје од 4 до 6 сати, постоје забележени случајеви где овај бол не пролази месецима.

Раније, најчешћа објашњења бола односила су се на контракцију мишића захваћених подручја главе, са истовременим сужавањем крвних судова чиме се смањивала исхрањеност мишића, међутим касније те претпоставке нису потврђене. Савременија схватања полазе од чињеница да се и мигренске и тензионе главобоље често јављају код исте особе, те су схваћене да настају слично мигренe, активацијом тригеминалних влакана која активирају мишиће и њихове опне. Такође, постоје и мишљења која указују на поремећаје у делу мозга који се зове мождано стабло који се шире затим на околне структуре.Половина пацијената који пате од ове врсте главобоље тврде да су стрес или глад главни узрочници настанка тензионе главобоље.

Иако се тачан узрок не зна, сматра се да сви они фактори који узрокују пренапрегнутост мишића врата и главе доводе до тензионе главобоље.. То могу бити:

Физички фактори – неправилан положај тела приликом седења за столом или рачунаром, приликом спавања због неудобног душека или јастука, непажљиво подизање терета...

Психички фактори – емоционални стрес, узнемиреност, напетост.

Уколико се главобоља јавља 2 – 3 пута месечно током неколико узастопних месеци, потражите помоћ лекара. Честа и дуготрајна употреба лекова против болова може само погоршати главобоље.

Текст на основу извора уредила Ивана Стојменовић, медицинска сестра.

Извори: https://www.medihelp.co.rs/blog/koji-su-simptomi-tenzione-glavobolje/ http://www.apotekasombor.rs/tenziona-glavobolja.html http://auraneuro.com/tenziona-glavobolja-simptomi-i-lecenje/