1 2 3 4 5

ВестиТуберкулоза костију и зглобова

Туберкулоза је инфективна болест, која је узрокована бактеријом туберкулозе Mycobacterium tuberculosis.
Туберкулоза костију и зглобова настаје као последица лимфохематогеног ширења бацила из екстраартикуларног фокуса инфекције, или у неким случајевима ширењем инфекције из суседних жаришта.

Туберкулоза у костима зглоба може да остане "успавана" неколико година док се не активира. Остеоартикуларна туберкулоза може да захвати било коју кост или зглоб, бурзу или тетиву, али је најчешће локализована на великим носећим зглобовима и пршљеновима.

Туберкулоза кичме (Pотоvа болест) локализује се у тораколумбалној кичми од V1 дорзалног до 3. лумбалног пршљена и напредовањем болести долази до акутне кифозе и карактеристичног деформитета кичме у виду гибуса (грба). Инфекција може да се локализује на једном или на више пршљенова. Ове промене су праћене локалним спазмом и болом који се појачава ноћу, доводи до промена у ставу, ходу и расположењу болесника.

Туберкулозни артритис најчешће протиче под сликом субакутног моноартритиса великих носећих зглобова (кук, колено, скочни зглоб) који настаје постепено. У пределу кука јавља се топао и тестаст оток, затим атрофија мишића и појава регионалних лимфних жлезда. Тестаст, више блед и топао оток који дуже траје на колену, праћен смањеном покретљивошћу и храмањем указује на могућу туберкулозу. Касније може да дође до ограничења свих покрета, до фиксације ноге у флексији, адукцији и унутрашњој ротацији, а могу се наћи и хладни апсцеси и фистуле.
Дијагноза се поставља на основу анамнезе, клиничке слике, лабораторијских налаза, радиолошких промена, хистолошког прегледа кости или синовијалног ткива, а дефинитивно се потврђује доказом Mycobacterium tuberculosis у синовијалној течности или у захваћеном ткиву добијеном, било затвореном или отвореном биопсијом.

Уколико се докаже туберкулозна инфекција, лечење се спроводи применом туберкулостатика и мировањем. Лечење траје најмање годину дана. У закаснелим случајевима потребно је хируршко лечење. Прогноза је добра ако се дијагноза рано постави и спроведе адекватно лечење.
Као и код свих других болести, најважнија је свакако превенција, у овом случају -вакцинација (БСГ вакцина) која се код нас обавља још у породилишту, али чак и вакцинисане особе нису потпуно заштићене. Јако је важно и побољшати квалитет живота (редовна исхрана, хигијена...)

Текст на основу извора уредио Милан Китановић, медицински техничар Општа болница Панчево

Извори:
https://www.stetoskop.info/bolesti-misicno-kostanog-i-vezivnog-tkiva-reumatol/tuberkuloza-kostiju-i-zglobova
https://www.eklinika.rs/bolesti/tuberkuloza-kostiju-i-zglobova/358
http://www.lks.org.rs/Storage/Global/Documents/Prezentacije/Dijaspora12/KO%C5%A0TANO%20%E2%80%93%20ZGLOBNA%20TUBERKULOZA.pdf