1 2 3 4 5

Вести14. ЈУН - СВЕТСКИ ДАН ДАВАЛАЦА КРВИ

НЕ ЧЕКАЈ НЕЗГОДУ. ПРЕДУЗМИ НЕШТО. ДАЈ КРВ. ДАЈ САДА. ДАЈ РЕДОВНО.- овогодишњи је мото обележавања 14.јуна Светског дана давалаца крви. Овај дан, обележава се у великом броју земаља у свету, уз подршку Светске здравствене организације и Међународне федерације Црвеног крста и Црвеног полумесеца.

Домаћин централне свечаности поводом обележавања Светског дана давалаца крви је ВИЈЕТНАМ. Глобални догађај одржаће се у ХАНОЈУ у њиховом Националном центру за хематологију и трансфузиологију.

Овај догађај је прилика да се пажња грађана усмери на значај великих потреба за крвљу и крвним продуктима али и прилика да се захвалимо даваоцима крви.

Крв је веома важан ресурс. Приступ безбедној крви и продуктима крви у довољним количинама, представља основу ефикасног система здравствене аштите. Обезбеђиванје довољних количина безбедне крви захтева развој Националне, координисане трансфузиолошке службе, за чији рад предуслов представља ДОБРОВОЉНО, НЕПЛАЋЕНО И АНОНИМНО давалаштво крви.

Овогодишња кампања, скреће пажњу јавности, да су сваке године, животи и здравље милиона људи угрожени у ВАНРЕДНИМ ситуацијама као што су : елементарне непогоде, техничко технолошки удеси изазвани људским фактором, саобраћајним удесима, оружаним конфликтима. Свака од наведених ванредних ситуација, генерише потребу за здравственим збрињавањем великог броја људи на лицу места, без обзира што су можда и здравствене установе претрпеле удар .

ТРАНСФУЗИЈА КРВЉУ ЈЕ ОД КЉУЧНОГ ЗНАЧАЈА У ХИТНОМ МЕДИЦИНСКОМ ЗБРИЊАВАЊУ У ВАНРЕДНИМ СИТУАЦИЈАМА!

Осим давања крви у ванредним ситуацијама од виталног је значаја процес редовног обезбеђивања крви, како би резерве крви у трансфузијама биле стабилне у току целе календарске године. Такође је важан континуирани рад са младим људима како би отпочели и наставили са редовним давањем крви Служба за трансфузију крви и Црвени крст Панчево, организују промотивни штанд поводом обележавања 14. јуна, Светског дана давалаца крви , на платоу испред Културног центра у времену од 10-12 часова.

Општа болница Панчево, захваљује се свим добровољним даваоцима крви на доприносу који дају у процесу обезбеђивања СТАБИЛНИХ резерви крви, на брзом реаговању у ванредним ситуацијама – када су несташице крви појединих крвних група, те тако обезбеђују несметано лечење болесника. Такође, свим даваоцима честитамо Светски дан давалаца крви!

Текст приредила др Радмила Раилић Ристовска

Шеф одсека базичне трансфузије