1 2 3 4 5

Вести20. октобар – Светски дан борбе против остеопорозе

Остеопороза представља смањење укупне запремине костију, са променама у микроархитектури костију, што доводи до повећане склоности ка фрактурама. Запажено је постојање повећања ресорпције костију уз смањено формирање костију.

Узрок су смањење коштане масе у зрелом добу, недостатак калцијума и хормонске промене. Описана су два типа остеопорозе: Постменопаузална и сенилна (старачка), као и секундарна остеопороза која се може довести у везу са гликокортикоидном терапијом или спонтаним Кушинговим синдромом, синдромом малапсорпције или неадекватне исхране, мултиплим мијеломом и продуженом имобилизацијом.

Клиничка слика:
Компресивне фрактуре кичмених пршљенова најчешће погађају Т8 до Л3 и чешће су код жена. Фрактуре кука, које су најчешће у пределу врата фемура и интертрохантеричном делу, честе су и код мушкараца и жена старијих од 65 година. Дистални радијус и друге кости могу бити подложне фрактурама. Бол у леђима може трајати дуго након прелома пршљена, због деформитета кичменог стуба. Може се јавити и озбиљан облик кифозе.

Дијагноза:
Радиографија кичме, двоструко-енергетска апсорциометрија Х зрака (DEXA) као најбољи метод за процену минералне густине костију и стандардна референца за дијагнозу остеопорозе.

Фактори ризика за остеопорозу:
Ситне и витке особе, позитивна породична анамнеза за ову болест, особе беле расе (посебно оне које воде порекло из Северне Европе), рана појава менопаузе, пушење, позитивна лична анамнеза за фрактуре.

Терапија:
Код свих особа треба подстаћи физичку активност и адекватан унос витамина Д и калцијума ради спречавања остеопорозе, а што је свакако значајно и у терапији. Најпотентнији фармаколошки агнеси у терапији су бифосфонати и паратироидни хормон. Супституциона терапија естрогеном као и ралоксифен и калцитонин се такође могу примењивати, али су слабијег учинка.
Пацијенти који болују од остеопорозе треба да унесу барем 1.500 мг калцијума дневно. Такође супституциона терапија естрогеном после менопаузе је значајна мера превенције и лечења остеопорозе.

Текст на основу извора уредила др Костић Алавања Јована, клинички лекар, Служба интерне медицине, ОБ Панчево

Извори:
Интерна медицина, пето издање, Проф. Др Драгољуб Манојловић, Београд, 2009. Године
NMS medicine, 5 edition , Allen R. Mayers, Milka J. Drezgić