1 2 3 4 5

Вести15. октобар – Светски дан чистих руку

Иницијатива о обележавању Светског дана чистих руку покренута је пре седам година у Стокхолму, током светске недеље воде. Међународни дан чистих руку обележен је први пут 15. октобра 2008. Ову иницијативу су прихватиле владине, невладине организације, међународне институције, приватна предузећа у преко 70 земаља широм света. Светски дан чистих руку је догађај који треба да да потстицај милионима људи широм света да перу своје руке сапуном. Светски дан чистих руку обележава се широм света са циљем да се пропагира култура прања руку сапуном, на глобалном и локалном нивоу, јер иако људи перу руке, мало их пере у критичним моментима - после употребе тоалета, пре и после неговања бебе, пре припремања хране.

Сваке године око три и по милиона деце, старе до годину дана, и скоро два милиона одраслих умре од болести које су последица прљавих руку, а сапун и воду себи могу да приуште сви. У болести прљавих руку спада мноштво зараразних обољења. Узрочници болести прљавих руку су вируси, бактерије и паразити. Посебно осетљиве категорије су деца која немају развијене хигијенске навике и стари. Ту се убрајају Хепатитис А, Полиомијелитис, вирусни проливи, трбушки тифус, дизентерија, ентеробијаза...
Резервоари заразних болести, најчесшће човек, било да је оболео или само клицоноша, запрља своје руке приликом, дефекације, уринирања, и уколико не оперу руке они клице са загадјених руку шире даље, директним контактом са другом осетљивом особом или индиректно преко загађених предмета са којима је био у контакту (пешкири, постељина, кваке, прибори за јело, књиге, предмети разне намене, играчке...) Прљаве руке су вазан фактор у преносу респираторних, црвених и кожних заразних обољење.

Значај санитарних мера на здравље људи:
1.Едукација и промоција прања руку може за 45% смањити појаву болести праћене проливом
2.Ширење навике прања руку сапуном може допринети остваривању Миленијумског циља да се смањи број умирања деце до 5 година за 60%
3.Прање руку сапуном је најефикаснији и најдоступнији начин у превенцији цревних инфекција и респираторних инфекција.

Поред тога што руке треба прати и када су видно запрљање, потребно их је прати и пре/после јела, пре/после дојења, пре припремања храна, након употребе тоалета, након избацивања ђубрета, пре активности са дететом, додиривања уста, носа, очију, брисање носа, кашљања, кијања, контакта са болесном особом, чишћења куће, повратка кући након шетње, активности у природи или продавници, контакта са животињама, контакта са предметима загађеним телесним излучевинама.

ПРАВИЛНО ПРАЊЕ РУКУ:
1.Скинути сат и накит
2.Руке прати под млазом топле воде, користити течни сапун
Уколико се користи чврсти сапун, након употребе га је потребно испрати и чувати да буде сув.
3. Најмање 30 секунди добро истрљати комплетну површину коже, длан, надланицу, између прстију, испод ноктију.
4.Након сапуњања руке добро испрати и посушити папирним убрусом. Уколико се користи пешкир, он се мора често мењати и да буде за коришћење једне особе. По завршетку, убрусом затворити славину.
5. Након прања руку пожељно је обавити и дезинфекцију руку. Користе се препарати на бази етил алкохола и изопропанола.

Пропусти настају када се руке перу прекратко, ретко,уколико се не скине накит, уколико постоје дуги вештачки нокти.
Након прања руку пожељно је обавити и дезинфекцију руку. Користе се препарати на бази етил алкохола и изопропанола.

Текст на основу извора уредила др Милица Калкан, Општа болница Панчево

Извори:
WХО;УНИЦЕФ,
Институт за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут