1 2 3 4 5

ВестиПредседник Покрајинске владе обишао реновиран интернистички блок Опште болнице Панчево

Покрајинска влада уложила је 744 милиона динара за опремање и реконструкцију 8.000 квадрата Опште болнице Панчево, најважније здравствене установе у Јужном Банату. Данас је интерно одељење свечано отворио председник Покрајинске владе Игор Мировић, Покрајински секретар за здравство доц. др Зоран Гојковић, градоначелник Панчева Саша Павлов и директор Опште болнице др Слободан Овука.

Слику потпуно руинираног Интерног одељења које је било најблаже речено неусловно за лечење и боравак пацијента у Општој болници, с обзиром да последње четири деценије није ништа улагано од данас је заменио савремен блок у Општој болници Панчево. Потпуно је реновирано свих шест етажа на скоро 8000 квадратних метара.

„Веома зам задовољан, завршили смо један важан посао не само за Панчево већ за читав здравствени систем у Војводини и целој Србији. Реконструисали смо готово 8 000 квадратних метара панчевачке болнице. Ово је био објекат у веома лошем стању. Радли смо паралелно и на набавци опреме. Старе слике биле су тужне и понижавајуће, потпуно разваљен део панчевачке болнице, у условима недостојним човека. Имамо сјајан објекат, радови су вредни више од 540 милиона динара. Ми смо радили и на набавци најсавременије опреме за ову годину. Вредност улагања за опрему биће 200 милиона динара. Настављамо и са другим инвестицијама. Завод за јавно здравље је следећи објекат, радове ће преузети Канцеларија за јавна улагања. Види се да радимо боље него они пре нас. Они су на власти били 12 година и није им пало напамет да уђу у овакав подухват, а ово није лако . Заједничким радом можемо да урадимо много више него они пре нас и желим да их јавно критикујем иако то ретко чиним, јер су ово сада сјајне слике које треба да оду у етар. Морам да се вратим на интерно одељење где су становали голубови по собама", рекао је Игор Мировић, председник Покрајинске владе.

Ургентно-пријемна служба, сада се налази на другом улазу у болницу , потпуно другачије конципирана. Лакше се примају хитни случајеви и санитет, а направљена је и рампа за улаз пацијената у колицима. На Одељењу физикалне терапије које годинама није функционисало због прокишњавања, а базен скоро никада није био у функцији сада изгледа потпуно другачије. Сређена је и опремљена сала за вежбе и електротерапију. Зоран Гојковић, покрајински секретар за здравство истакао је да су пацијенти који гравитирају у панчевачкој болници после тридесет година добили савремене услове за лечење.

„Завршили смо оно што је чекано више од 30 година у Јужном Банату и као што је директор сада рекао један пацијент који 30 година иде на дијализу каже да су му 30 година обећавали боље услове, а то се догодило на данашњи дан", поручио је Покрајински секретар за здравство доц. др Зоран Гојковић.

Веома је значајно пресељење грудног одељења, онкологије и неурологије, која новим размештајем добија собе за дневну болницу, а капацитет повећава са 16 на 40 постеља. Слике узаних тоалета сада су прошлост, јер свака болничка соба има тоалет и купатило, централну климу. Директор Опште болнице доктор Слободан Овука истакао је да је са реконструкцијом интернистичког блока отворена нова страница лечења у најасавременијим условима.

„Ми смо управо пред реконструисаним здањем Интерног одељења панчевачке болнице. Сигурно смо сведоци тога да смо отворили нову страницу историје панчевачке болнице са жељом да се никада не врате оне слике које смо затекли овде 2016. године. Желим да се захвалим покрајинској Влади, Управи за капитална улагања, посебно Покрајинском секретару за здравство. Ми смо у њима имали не само сараднике већ и пријатеље. Било је ту тешких момената, сама чињеница да смо радили оволики посао са пацијентима на хемодијализи и скенеру довољно говори. Илустрације ради у том периоду од 18 месеци радова урађено је преко 22 хиљаде хемодијализа, преко 1800 снимања скенером. Желим да истакнем да је колектив Опште болнице, од спремачице до управе болнице, имао разумевања за овај историјски моменат, дали су све од себе да не буде одбијена ниједна услуга за све време реконструкције. У другом крилу зграде су били смештени пацијенти на Интерном, а на нашем Интерном прође преко 5000 лежећих пацијента годишње, са огромним бројем дијагностичких услуга.Ми смо решили две неурагичне тачке. Неурологија и Грудно одељење су били на нивоу 19 века, без санитарних чворова као што је било интерно одељење. Ми у овом крилу имамо шест служби које раде неометано сада у врхонским условима", поручио је директор панчевачке болнице др Овука.

Покрајинска Влада издвојила је и средства за куповину нових кревета за цео Интернистички блок, који би требало да по окончању поступка јавне набавке, стигну у панчевачку болницу, најкасније за два месеца.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извори:

РТВ Панчево, 20.05.2019.

РАДИО ТЕЛЕВИЗИЈА ВОЈВОДИНЕ, 20.05.2019.