1 2 3 4 5

ВестиСветски дан вида - Светски дан белог штапа

Светски дан вида обележава се другог четвртка у октобру, и има за циљ да усмери пажњу и подигне свест целог друштва на глобални проблем оштећења вида и слепила. Чуло вида важно је за сваког човека и развија се до 7.године живота. Управо је важност очувања вида оно на шта (СЗО)жели да упозори јер се око 80% болести ока може спречити или макар започети са раним лечењем. Свака животна доб носи одређене ризике и обољења, а од изузетне важности је јавити се офталмологу на време.

Водећи узроци слепила и слабовидости су:

1. дијабетична ретинопатија (компликација шећерне болести)

2. глауком (хронична болест очног живца)

3. дегенерација макуле (дегенерација мрежњаче у центру јасног вида)

4. катаракта (замућење интраокуларног сочива)

Оштећења вида подразумевају делимично или потпуно одсуство распознавања светлости (настају као последица очних болести), урођено стање, стечено стање (настало услед физичких траума,падова,повреда мозга итд...). Преглед код офталмолога потребно је урадити једном годишње.

Најчешћи проблеми слепих и слабовидих особа су:

1. социјализација

2. запошљавање

3. недостатак инструктора за обуку слепих у самосталном кретању белим штапом

Положај слепих и слабовидих особа у Србији је и даље неповоњан. Неприлагођеност јавних површина и непостојање наставних материјала на Брајевом писму само су неки од проблема са којима се те особе свакодневно сусрећу. У Србији је регисровано око 12.000 слепих и слабовидих особа. Међуопштинска организација слепих и слабовидих Панчево је једна од најстаријих у бившој Југославији, основана 1946. године. Србија је добила свој први Закон о кретању уз помоћ паса водича. Закон о кретњу уз помоћ пса водича обухвата кретање свим оним особама којима је кретање на такав начин потребно, на свим јавним површинама и објектима и у радном простору .

Око милион грађана Србије има проблем са видом или неку очну болест, и због тога је превенција слепила и слабовидости неопходна, у чему важан корак имају лекари у примарној здравственој заштити.

Текст припремила Лидија Милосављевић, медицинска сестра.

Извор:

www.optike.rs

www.zzzzsbg.rs