1 2 3 4 5

ВестиСветски дан хране - 16. октобар

Светски дан хране обележава се под окриљем и на иницијативу Светске организације за храну и пољопривреду, а 16. октобар одабран је симболично као датум оснивања ове специјализоване агенције Уједињених нација.

У Србији се 16. октобар – Светски дан хране обележава од 2001. године уз подршку Министарства здравља Републике Србије. Ове године Светски дан хране, 16. октобар обележава се под слоганом: „Променимо будућност миграција – унапредимо безбедност хране и пољопривредни развој”.

Велики број људи је присиљен да напусти своје домове због ратних сукоба и/или политичке нестабилности. Глад, сиромаштво и екстремне временске прилике као последица климатских промена су такође фактори који доприносе појави миграције становништва. Светски дан хране је и прилика да се укаже на значај постизања циља одрживог развоја – без гладних до 2030. године.

Република Србија је једна од водећих земаља у региону, и шире, у пружању помоћи људима присиљеним да напусте свој дом.

Октобар месец правилне исхране традиционално је посвећен и најмлађим суграђанима, и тако усмерава највећи део својих здравствено промотивних активности ка онима који тек треба да своје животне стилове граде на здравим основама, али и да што раније стичу свест о друштвеној одговорности и принципима солидарности и једнакости.

Кључне поруке Светског дана хране 2017. године:

- Неопходне су хуманитарне акције у циљу прикупљања помоћи ради решавања проблема исхране и хигијене.

- Даље улагање у развој пољопривреде кроз иновативне политике.

- Прилагођавање пољопривредне производње климатским променама и решавање проблема безбедности хране у климатски осетљивим подручјим.

- Стварање услова за одрживи пољопривредни развој како би се обезбедили услови за повратак расељених лица.

Текст припремио Кивић Милан, медицински техничар.

Извори:

http://www.zdravlje.org.rs/index.php/aktuelne-vesti/535-svetski-dan-hrane-2017

http://www.zjzpa.org.rs/oktobar-mesec-pravilne-ishrane-i-svetski-dan-hrane/?lang=lat