1 2 3 4 5

ВестиСветски дан чистих руку – 15. октобар

15. октобра се обележава Светски дан чистих руку, под слоганом “ НАШЕ РУКЕ НАША БУДУЋНОСТ” са циљем да укаже на то како се редовним и правилним прањем руку могу предупредити бројне заразне болести, као и да повећа свест јавности о значају и о користима од прања руку. То би требало да подстакне земље у свету да анализирају обичај прања руку свог становништва.

Прљаве, клицама загађене руке имају кључни значај у преношењу узрочника бројних заразних болести: цревних, респираторних и кожних болести.

Прање руку сапуном је једна од најефективнијих мера превенције пролива и упале плућа, а то су болести које су најодговорније за умирање деце до годину дана.

Основне поруке које обележавање овог дана доноси су веома једноставне и достижне:

• Прање руку сапуном је спасоносна мера која је и технолошки и финансијски лако остварљива у свим земљама и свим заједницама;

• Прање руку сапуном је појединачно (свакој особи) најисплативија здравствена интервенција;

• Прање руку сапуном значајно смањује вероватноћу настанка: дијареје (укључујући и колеру), интестиналне (цревне) инфекције, акутне респираторне (дисајних путева) инфекције и инфекције коже и очију;

• Прање руку само водом није довољно – обавезно је коришћење сапуна.

Стручњаци саветују да руке треба прати не само пре јела и када су видно запрљане, већ и после коришћења тоалета, после додиривања уста, носа, или очију, након контакта с болесном особом, али и приликом свакодневних активности у домаћинству.

За прање руку најбољи је течни сапун, а ако се користи чврст сапун треба га после коришћења испрати под млазом воде и чувати тако да буде сув, поручују лекари и додају да је важно добро истрљати целокупну површину коже руку.

У неким ситуацијама пожељно је да се обави и дезинфекција руку, за шта Светска здравствена организација препоручује средства на бази етил алкохола или изопропанола.

ПРАТИ РУКЕ РЕДОВНО И ПРАВИЛНО

Прање руку је врло једноставна навика која захтева минималну обуку и не треба посебну опрему. С појавом бактерија отпорних на деловање антибиотика важност прања руку постаје још већа. Изузетно је важно руке прати редовно и правилно како би смо уклонили нечистоће и смањили број микроорганизама.

- Сапун и топла вода су довољни за правилно прање руку.

- Посебни антибактеријски сапуни нису неопходни јер нису пуно ефикаснији у убијању бактерија него обични сапун.

- Кориштење антибактеријског сапуна може чак и довести до развоја бактерија које су отпорне на антимикробне лекове, па ће их бити теже уништити у будућности.

- На јавним местима користите папирнате убрусе.

- Код куће, памучне пешкире треба често мењати, користити само свој пешкир, и никад не користити исти за лице и руке, односно друге делове тела.

- Средство за дезинфекцију руку може бити корисно када сапун и вода нису доступни.

- Редовним и правилним прањем руку број микроорганизама се може смањити од 100 до 1000 пута.

Др Перишић Љиљана, епидемиолог.