1 2 3 4 5

Вести30. мај – Светски дан борбе против мултипле склерозе

Најважније институције и објекти у Београду осветљенe су наранџастом бојом, поводом 30. маја, Светског дана борбе против мултипле склерозе. Обележавањем Светског дана борбе против мултипле склерозе широм света се скреће пажња на ову озбиљну болест и неопходност лечења оболелих. Након што је "МС платформа Србије" покренула такву иницијативу, добијена је дозвола да се осветле Народна скупштина Републике Србије, Палата Албанија, Трг Славија, Авалски торањ, Бранков мост, Мост на Ади и Мост Газела.
"МС платформа Србије" је удружење оболелих од мултипле склерозе, њихових породица, пријатеља, лекара као и свих оних који желе да помогну да се положај оболелих промени.
Кроз низ активности, МС платформа Србије током протекле три године активно ради на информисању јавности и оболелих, заговара доступност лекова за све оболеле, као и транспарентност у додељивању лекова.
Обележавањем Светског дана борбе против мултипле склерозе широм света се скреће пажња на ову озбиљну болест и неопходност лечења оболелих.

Мултипла склероза (МС) је најчешће неуролошко обољење младих људи. Оболевају особе у доби између 20. и 40. године живота, у време кад се људи налазе у личном, породичном и професионалном успону и постижу најбитније ствари у животу. Стална и понављана оштећења мијелина доводе до демијелинизације, те нервна влакна – аксони пропадају, критичан губитак аксона доводи до неуролошких испада.

Ове године Светски дан борбе против мултипле склерозе обележава се слоганом "Зауставимо МС". Овим обележавањем широм света се скреће пажња на ову озбиљну болест и неопходност лечења оболелих.
МС је најчешћа неуролошка болест младих људи и процењује се да у Србији болује око 12.000 особа.
Некада је мултипла склероза била синоним за тежак инвалидитет, али све се променило у последњих 30 година, појавом терапије која модификује ток болести.

Од 2020. по први пут имамо терапију и за примарно прогресивни тип МС-а. Иначе, високо ефикасна терапија значајно успорава прогресију болести, смањује учесталост погоршања и побољшава квалитет живота оболелих, што је важно, јер МС током времена има тенденцију акумулације онеспособљености, па се пацијенти годинама боре са различитим проблемима везаним за њихово физичко, ментално и социјално благостање. У свету постоји 15 регистрованих лекова за лечење мултипле склерозе, у Србији је, међутим, терапија доступна за само 2.500 оболелих од МС-а. Али број пацијената оболелих од мултипле склерозе, који добијају терапију о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО), од јуна месеца 2021. биће повећан. Уместо 2.500, терапију добијати 3.500 пацијената како лекове умерене ефективности прве генерације, тако и високо ефективну – најсавременију терапију.

Текст на основу извора уредио медицински техничар Милан Кивић, Општа болница Панчево.


Извори:
https://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/beograd-u-narandzastom-svetski-dan-borbe-protiv-multiple-skleroze_1243667.html
https://www.danas.rs/drustvo/svetski-dan-borbe-protiv-multiple-skleroze/
https://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/beograd-u-narandzastom-svetski-dan-borbe-protiv-multiple-skleroze_1243667.html