1 2 3 4 5

ВестиСЕНИЛНА ДЕГЕНЕРАЦИЈА МАКУЛЕ (СДМ) – СУВА СДМ

Сенилна дегенерација макуле је болест средишњег дела ретине, која се обично јавља код старијих особа и која резултира губитком вида у средишту видног поља. Ова болест може отежати и онемогућити читање, писање, управљање возилом и препознавање лица, иако преостали периферни вид омогућава неке свакодневне активности .
СДМ је водећи узрок озбиљног губитка вида код људи старијих од 60 година. Очекује се да ће широм света број особа са СДМ у 2040. години износити око 288 милиона.
Тенденција развоја сенилне дегенерације макуле је наследна, али не развијају болест сви који имају породичну историју СДМ. Постоје два облика сенилне дегенерације макуле: суви и влажни. Свака СДМ готово увек започиње у сувом облику. Ово је најчешћи облик СДМ (80-90%) и јавља се у више фаза.

Многе особе које су добиле дијагнозу суве СДМ у раној фази, можда неће доживети симптоме попут замагљеног вида, до дубоке старости. У раним фазама суве СДМ, ћелијски остаци звани друзе, накупљају се испод ретине, што може довести до одвајања ретине од њене подлоге, тј. пигментног епитела.

Друге могу бити различите величине и броја и сматрају се природним делом процеса старења ока. У почетку болест може утицати само на једно око, али у већини случајева на крају се укључе оба ока.

Код узнапредовале суве СДМ, прогресивно повећање броја и/или величине друза попраћено је пропадањем ћелија које детектују светлост (чепићи и стапићи) и околног ткива у макули, што узрокује поступни губитак оштрог, централног вида који нам омогућује да видимо ствари које су тачно испред нас. Током времена болест може прећи у влажну форму СДМ, без икаквих знакова упозорења. Заправо, у 10-20% случајева сува СДМ прелази у влажну фрому.

Извор: стетоскоп.инфо