1 2 3 4 5

ВестиШуга – преношење, клиничка слика и терапија

Узрочник шуге је паразит (Sarcoptes scaniei varientas hominis) из реда ацарина који углавном паразитира у кожи човека. Преноси се директним контактом или индиректно заједничком употребом постељине, одеће, веша или пешкира.

Забележене су и инфекције животињским варијететима, и то путем директног контакта са оболелим домаћином (свиње, овце, коњи, пси, мачке..), али се то ретко дешава. Исто тако, болест може да се добије и купањем у базенима (доказано само код норвешког облика шуге). Болест се чесће јавља у хладнијем делу године. Заблуда је да редовно спровођење личне хигијене спречава појаву шуге ако сте у контакту са инфицираном особом јер је оболела особа контагиозна и 15 дана пре појаве сиптома. Период инкубације обично износи 2 до 6 недеља (максимум 8 недеља) и за то време особа представља извор инфекције за околину.

Клиничка слика

Мужјак паразитира у кожи и не проузрокује кожне промене. Женка паразитира у кожи бушећи ходнике у корнеалном слоју. У ходницима који су дужине око 1мм женка полаже неколико јаја. Као последица присуства паразита на кожи, бушења ходника, и токсина које паразити стварају долази до појаве свраба који је најинтезивнијни у првој половини ноћи и при топлоти, док се током дана тегобе смањују. Поред свраба, на кожи се могу уочити промене у виду ситних каналића (сивкасто црних линија) које се најчешће јављају између прстију шака, на ручном зглобу, подлактицама, лактовима, испод пазуха, на доњој страни стомака, око брадавица, на мушком полном органу...

Терапија

На тржишту су присутне разне креме и лосиони који се користе у терапији шуге, али избор препарата треба препустити лекару и примењивати га по упуству. Првог дана терапије, пре наношења креме, потребно је купање у топлој води у трајању од 30 минута уз интезивно сапуњање и пилинг рукавицом. Битно је нагласити да се не лечи само оболели, већ и остали чланови породице и сексуални партнери истовремено.

Сва одећа, пешкири, постељина која је коришћена три дана пре почетка третмана треба бити опрана најмање на 60°, а оно што не може да се опере ставити у кесу, чврсто везати и не отварати најмање 3 дана (то је максимално време које шугарац може да преживи ван домаћина). Добро усисати тепихе и тапацирани наместај. Кесу усисивача обавезно заменити. Не треба занемарити ни чишћење аутомобила. Препоручује се луфтирање ствари и до три недеље. Обавезно скратити нокте и добро их истурпијати.

За дезинфекцију намештаја, одеће и сл. не користити асепсол, хидроген.. јер нису ефикасни у борби против овог узрочника. За ту сврху бих препоручила један природан препарат - Tyrax спреј (садржи перметрин у саставу), а који је доступан на нашем тржишту. Најчешћа компликација терапије шуге је свраб који обично не пролази по завршетку терапије. Свраб може да перзистира и до 2 седмице након спроведеног терапијског третмана. Могуће су и компликације у виду секундарних бактеријских инфекција услед чешања.

Извор:

Др Маја Митровић, дерматовенеролог