1 2 3 4 5

ВестиПРВА ПОМОЋ КОД ГУШЕЊА СТРАНИМ ТЕЛОМ

Ако сумњате да је у грлу унесрећеног запело страно тело, па он не може да кашље, дише, говори или виче, назовите хитну помоћ (194) или реците некоме у својој близини да то учини. Почните с првом помоћи за гушење страним телима.

Ако сумњате да је у грлу унесрећеног запело страно тело, а да унесрећени притом може да кашље, дише, прича или виче, немојте се мешати. У том случају будите спремни да реагујете уколико се стање погорша.

1.Не покушавајте да дохватите страно тело које се налази у грлу унесрећеног. Тако бисте могли да гурнете страно тело још дубље у дисајне путеве.

2.Примените притисак на стомак (Хајмлихов захват) тако што ћете обухватити унесрећеног око струка. Једну шаку стисните у песницу и положите му је на средину стомака, одмах изнад пупка, а испод ребара. Својом другом руком држите песницу. Извршите притисак брзо и више пута, притискајући према унутра и према горе.Наставите да вршите овај захват док страно тело не буде избачено или док унесрећени не изгуби свест.

ОПРЕЗ: ако је унесрећена особа трудна или гојазна, ставите стиснуту шаку на средину њене грудне кости; не стављајте руке на ребра или на доњу ивицу грудне кости.

3.Ако унесрећени изгуби свест, полегните га на леђа.

4.Очистите уста унесрећеном тако што ћете му придржавати језик и подићи браду, потом увуците кажипрст и кружним покретом са унутрашње стране образа исчистите сва страна тела. ОПРЕЗ: Упамтите, никако не покушавајте да дохватите страно тело које се налази у грлу унесрећеног!

5.Отворите дисајне путеве унесрећеног, тако што ћете му лагано забацити главу уназад и подићи браду.

6.Погледајте, послушајте и осетите да ли дише. Ставите уво на уста унесрећеног: само померање груди не мора да значи да дише. Ако он не дише, пружите прву помоћза бесвесно стање.

7.Два пута удахните ваздух у уста унесрећеног. Унесрећеном прстима затворите нос и својим уснама чврсто прекријте његова уста . Два пута му лагано удахните ваздух. Између удисаја одмакните уста. Погледајте да ли се дижу његове груди са сваким удисајем. Пустите да се груди спусте ре него што удахнете ваздух следећи пут. Ако се његове груди не дижу са сваким удисајем, лагано му забаците главу још мало више уназад и поново покушајте да му два пута полагано удахнете ваздух.

8.Ако се груди унесрећеног и даље не дижу, пет пута му притисните стомак. Положите длан једне руке унесрећеном на средину стомака, одмах изнад пупка, а испод ребара. Ставите другу руку на прву. Изводите притисак брзо, притискајући према унутра и према горе.

9.Кружним покретима очистите уста унесрећеног, уверите се да су сви дисајни путеви отворени, па му поново два пута удахните ваздух на уста.

10.Ако се груди унесрећеног и даље не дижу, притискајте стомак, очистите уста и дајте вештачко дисање. Извршите притисак на стомак пет пута. Очистите му уста и два пута полако удахните ваздух. Понављајте овај низ притисака на стомак, чишћење уста и полаганих удисаја, све док страно тело не буде избачено или док не стигне лекарска помоћ.

11.Ако је страно тело избачено,а унесрећени не дише, почните са реанимацијом (спољном масажом срца и вештачким дисањем).

САМОПОМОЋ КОД ГУШЕЊА СТРАНИМ ТЕЛОМ

Притискајте себи трбух све док не избаците страно тело. Стисните једну шаку у песницу и ставите је на средину стомака, одмах изнад пупка, а испод ребара. Ухватите песницу другом руком. Држећи лактове окренуте према споља, притисните шаку брзим покретом у унутрашњост стомака и према горе. Уколико то није помогло изршите стисак на трбух омоћу предмета. Стисните једну шаку у песницу и ставите је на средину стомака, одмах изнад пупка, а испод ребара. Пресавијте се преко наслона столице, пулта или неког другог чврстог, тврдог предмета и снажно притисните о своју шаку.

Тражите лекарску помоћ да бисте се осигурали од компликација које могу да буду изазване нападом гушења или првом помоћи.

ОПРЕЗ: Уколико видите или осећате да вам се у грлу налази страно тело, не покушавајте да га дохватите, јер бисте га тако могли гурнути још дубље у дисајне путеве.

Текст уредила др Јелена Милетић

Референце:

https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-choking/basics/art-20056637,

https://www.redcross.org.uk/first-aid,

The Medical Advisor To Complete Guide to Alternative & Conventional Treatments