1 2 3 4 5

ВестиKaко да победите страх од снимања магнетном резонанцом?

Многи људи не смеју да се подвргну снимању магнетном резонанцом или скенером јер их хвата паника од саме помисли да треба да уђу у капсулу апарата. Статистика каже да 10% људи на свету пати од клаустрофобије.

Међутим, страх од затвореног простора током снимања магнетном резонанцом или скенером јавља се и код људи који не болују од клаустрофобије. Срећом, постоје начини да се страх преброди.

Поставите лекару сва питања о снимању која желите.Најбоље је да код куће, у миру, саставите списак питања, како се не бисте збунили на лицу места. Разговор са стручњаком о томе како ће тачно изгледати процедура и колико ће она у вашем случају трајати смањиће вам анксиозност. Ако вас и то не умири, лекар вам може дати лек за смирење.

Када се човек уплаши или узбуди, почиње да дише убрзано, а и пулс се убрзава. Због тога у плућа не стиже довољно кисеоника, срце не може да отпреми довољну количину кисеоника до свих органа, па тако ни мозга. Ова реакција већ уплашеног човека доводи у још веће стање панике и онемогућава га да размишља разумно. Над оваквом ситуацијом можете да успоставите контролу ако свесно натерате себе да дишете дубоко. Удишите на нос, а издишите на уста.

Такође, на преглед крените са блиском особом, која ће вам помоћи да пребродите страх.

Извор: https://simptomi.rs/bolesti/7539-4-nacina-da-pobedite-strah-od-snimanje-magnetnom-rezonancom