1 2 3 4 5

Вести



Штитна жлезда

Да ли сте некада осетили изненадно разлупавање срца, можда почели да се знојите или сте почели можда много да се гојите, да будете уморни и да вам није ни до чега, а исхрана вам је иста…
Погађате, можда је у питању штитна жлезда.

Штитна жлезда се налази на предњој страни врата и има облик лептира.Битна је зато што учествује у свим метаболичким процесима у организму, ствара хормоне Т3 (тријодтиронин) и Т4 (тироксин).
За правилан рад штитне жлезде битна су још два хормона ТСХ (тиреостимулишући хормон) и ТРХ (тиреоослобађајући хормон) који се стварају у мозгу. Хормон ТСХ је јако битан јер он диктира колико ће штитна жлезда да ствара Т3 и Т4. Можете да га замислите као кочницу, ако Т3 и Т4 има више него што је потребно, његово стварање опада, али ако их и има мање он се јавља у већој количини. Такође за нормално функционисање штитне жлезде и исхрана треба да садржи намирнице у којима има јода.

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ НА ОВЕ ЗНАКОВЕ:
Исцрпљени сте, осећате се безвољно, нервозни сте и нестрпљиви, апетит и укус хране су се променили, збуњени сте, лепршави сте и узбуђени, сува кожа, рад црева је непредвидив, болни екстремитети или мишићи, промукли сте и имате чудан осјећај у врату, поремећен сан.

Да би се ове болести откриле, ради се пре свега утврђивање нивоа хормона Т3, Т4 и ТСХ у крви.
Када су вредности Т3 и Т4 високе, тада се обично ослобађа мање ТСХ (његове вредности су ниже јер има више Т3 и Т4) и тада говоримо о ХИПЕРТИРОИДИЗМУ или повећана функција штитасте жлезде.
Када су вредности Т3 и Т4 ниске, тада има више ТСХ у крви, ТСХ покушава да каже штитној жлезди да треба више ових хормона да ствара, а пошто она то не може то стање се назива ХИПОТИРОИДИЗАМ или смањена функција штитасте жлезде.
Постоје још неке анализе које се раде путем крви (антитела, калцитонин…) затим ултразвук врата да се види структура ( да ли су присутни неки чворићи…), сцинтиграфија итд…

Ако посумњате да имате проблема са штитном жлездом тј. ако имате нека нејасна разлупавања срца, изненада мршавите или се гојите, урадите хормоне штитне жлезде и ултразвук врата и штитне жлезде јер важно је наћи узрок неке болести и неких симптома, а не давати и пити лекове који само тренутно реше проблем.

Текст према изворима уредио Милан Кивић, медицински техничар, Општа болница Панчево

Извори:
https://www.savetilekara.rs/stitna-zlezda/
https://www.alo.rs/alo-saveta/zdravlje/ni-slucajno-ne-ignorisite-ove-zlokobne-simtome-ukazuju-da-vam-stitna-zlezda-ne-radi-dobro/174575/vest
https://www.021.rs/story/Zivot/Zdravlje/155327/Zene-cesce-pate-od-bolesti-stitne-zlezde.html