1 2 3 4 5

ВестиШта је аортна стеноза (сужење аортног залиска срца)?

Аорта је главна артерија која носи крв директно из срца. Када срце истисне крв, вентил који се налази на почетку аорте (срчани залистак), спречава да се иста крв враћа у срце. Аортна валвула има облик ластавичјег гнезда и веома често може да буде дегенеративно измењена у смислу сужавања.
Код аортне стенозе, овај вентил је сужен и не отвара се у потпуности. Ово смањује проток крви из срца и прави сву симптоматологију.
Ретко, други фактори доводе до аорте стенозе код одраслих. Ово укључује нагомилавање калцијума око залиска код процеса старења, стања после зрачења грудног коша и дејство неких лекова. Стање може бити и урођено када се симптоматологија развија врло рано код деце (постоји стање када је аортна валвула измењена у смислу бикуспидне аортне валвуле - аортна валвула се састоји само од два листа, уместо од три).
Статистички подаци показују да се аортна стеноза јавља чешће код мушкараца него код жена. Код одраслих особа, стеноза аорте најчешће се јавља код људи који прележали реуматску грозницу. Проблеми са срцем се јављају након 10-15 година.

Који су симптоми и знаци аортне стенозе?
- повећање притиска, због смањења отвора кроз који крв пролази узрокује да лева коморе срца буде дебља, што умањује проток крви и може довести до бола у грудима
- осећај притиска и стезања у грудима
- како притисак и даље расте, може доћи до пребацивања симптоматологије на плућа, па долази до задиханости и отежаног дисања
- крвни притисак је веома често смањен, због смањеног протока крви из срца
- слабо подношење напора је упечатљив симптом код аортне стенозе
- код тежих облика аортне стенозе, може доћи до слабијег протока крви до мозга, што се манифестује несвестицама, главобољама, вртоглавицама, алии променама расположења
- слабо подношење напора и веома брзо замарање
- код одојчади и деце, симптоми укључују замор који наступа при најмањим активностима и проблеме са дисањем и сисањем
- одојчад и деца са стенозом аорте могу бити веома уморна, знојава, и имају бледу кожу и брзо дисање
- деца, такође могу бити мања од друге деце исте старости.
- пацијенти са аортном стенозом не морају да развију симптоматологију доста дуго, па велики број и нема никакве симптоме

Добра анамнеза и клинички преглед су довољни да се посумња на аортну стенозу. Шум на срцу је знак који скоро увек прати аортну стенозу, а пулс може бити доста смањен због смањеног протока крви, па се често при рутинским прегледима посумња на аортну стенозу, а лекар специјалиста кардиологије поставља дефинитивну дијагнозу.
Често се као допунски тестови врше рендгенски снимак грудног коша (због измењеног тока крви, срце поприма специфичан изглед), ултразвучни преглед срца (ехокардиографија), ЕКГ снимак срчане активности (електрокардиографија), ергометрија (тест оптерећења), коронарна ангиографија (контрастно снимање крвних судова срца).
За постављање дефинитивне дијагнозе и утврђивање тачног степена сужења у регији аортног залиска, као и за утврђивање градијента крвног притиска довољно је да се начини ехо преглед срца који је битан и за касније праћење стања.

Ако нема симптома, или су они благи, стање се може само пратити на редовним прегледима, који се препоручују на сваких 6-8 месеци.
Лекови који се користе за лечењу код пацијената са значајнијим симптомима су диуретици (лекови за измокравање), бета-блокатори, деривати нитрата... Висок крвни притисак требало би редовно лечити, а пушење би требало потпуно прекинути. Антибиотици се могу користити као превентива од бактеријског ендокардитиса који је веома честа компликација Раније се препоручивала профилакса антибиотицима пре сваке интервенције (стоматолошке интервенције), што има своје оправдање, али данас је та пракса све ређа.

Као крајњи метод лечења постоји могућност хируршке интервенције који најчешће подразумева замену залиска вештачким. Данас се најчешће уграђују механички залисци, али постоји могућност и уградње биолошких залистака. Не би требало заборавити да је терапија лековима против згрушавања крви неопходна код свих пацијената са овом врстом операције.
Поједини аутори наводе могућност уграђе срчаног залиска путем катетеризације крвног суда, што је у домену клиничких испитивања и треба времена да ова пракса заживи, а нису ни сци пацијенти кандидати за ову процедуру.

Извор: текст преузет са сајта Simptomi.rs
датум: 1.31.2021