1 2 3 4 5

ВестиСужење жучних путева

За разлику од примарне билијарне цирозе која спада у групу аутоимуних болести (организам прави антитела против сопствених ткива), билијарна стеноза је последица дешавања након хируршких интервенција, спољашњих повреда трбушног предела (ударци, притисак и нагњечења) и присуства жучних каменаца у жучним путевима.

Ова боелст се карактерише променама на жучним каналићима у виду запаљења и формирања ожиљака са сужењем истих. Због наведених дешавања, жуч не може несметано да отиче и нагомилава се у јетри, па може доћи до оштећења њеног ткива, све до формирања цирозе.Статистички подаци о броју пацијената који болују од бенигне билијарне стенозе нису познати, али је у питању стање које се не јавља често.

У почетним стадијумима када постоји запаљење жучних путева, симптоми могу да буду:

-повишена телесна температура

-грозница

-малаксалост

-губитак апетита и телесне тежине

-болови испод десног ребарног лука

Касније се јавља:

-жута пребојеност коже (иктерус)

-свраб коже (пруритус)

-знаци и симптоми попуштања јетре се налазе у терминалним стадијумима њеног оштећења

Анамнеза са клиничком сликом и објективним прегледом није довољна за постављање дефинитивне дијагнозе бенигне билијрне стенозе.Ултразвук трбуха, скенер и магнетна резонанца могу да покажу нека структурна оштећења јетриног паренхима.Анализе крви (тестови јетрине функције, стандардна биохемија, крвна слика са леукоцитном формулом, седиментација и ЦРП) раде се рутински.Дефинитивна дијагноза се поставља само биопсијом (узимање исечка јетриног ткива) и микроскопском анализом са искључењем других, сличних обољења.

Лечење је хируршко и захтева извођење бајпас операција како би се омогућио несметан проток жучи и смањила могућност настанка компликација. Благовремено уклањање стенозе чини прогнозу веома добром. Може се користити урсодезоксихолна киселина која смањује производњу жучи у јетри.Користе се и средства која смањују свраб коже који је изражен, витамински коктели и холестирамин који везује слободну жуч у цревима.Употреба алкохола и неких лекова се не препоручује.

Извор: https://simptomi.rs/bolesti/11-gastroenterologija-bolesti-organa-za-varenje/18-bilijarna-stenoza-suzenje-zucnih-kanalica-jetre-ciroza-benigno-oboljenje-posledica-traume-povreda-abdomena-erozija-duktusa-zucni-kamenac-kamen-u-zuci-holedohusa-holedohus-holangitis-groznica-temperatura-promenljiva-zutica-medicina-zdravlje-lekar-doktor-uz