1 2 3 4 5

ВестиКорекција старачке далековидости (презбиопије)

Када читамо, држимо обично књигу на даљини од 25 до 30 цм. После четрдесете године физиолошко смањење обима акомодације прелази извесну границу, тако да нисмо у стању да читамо, пишемо и радимо са уобичајене даљине од 25-30 цм, та појава назива се старачка далековидост (presbyopia).

Ова недовољност акомодације почиње да се испољава нарочито увече, при слабијем осветљењу. У почетку се презбиопи помажу на тај начим што удаљавају књигу и тако је убацују у ширину акомодације, што им омогућује читање. И интензивно осветљење доводи до сужења зенице и донекле омогућује рад изблиза. Таква решења су нецелисходна и само привремена, тако да ускоро морамо да приступимо корекцији презбиопије помоћи конвексних (сабирних) сочива, која надокнађују недостатак у обиму акомодације.

За корекцију презбиопије преписује се оно конвексно сочиво које попуњава недостатак у обиму акомодације до 4 диоптрије, колико је потребно да би се могло читати на 25 цм.

Пошто у четрдесет петој години обим акомодације износи свега 3,25 диоптрије, то је презбиопу у то доба потребно сочиво од +0,75 диоптрије да се попунило недостајање у његовој акомодацији. Уколико се обим акомодације са годинама смањује, утолико се стакла појачавају.

Јачина корекције одређује се не само према старости већ и према занимању. Потребно је давати стакла такве јачине која најближу тачку јасног вида примичу на оно растојање које је потребно за одговарајући рад.

Када треба почети са ношењем наочара код презбиопије? Чим осетимо, нарочито увече при вештачком осветљењу, да теже читамо и да при читању удаљавамо књигу од очију и примичемо је светиљци, значи да је дошло време за ношење наочари при раду.

Када старије особе траже интензивно осветљење да би боље виделе, а поред тога држе наочари на средини или чак на врху носа, то значи да су им стакла која носе постала слаба и да их треба појачати.

Tекст припремила Др Биљана Вукадиновић Пајовић.

Извори: Ђ.П.Нешић и А.Марковић,Очне Болести.