1 2 3 4 5

ВестиШта се види у крвној слици?

Високи леукоцити нису увек знак да имате бактеријску инфекцију и да треба да пијете антибиотике, а добри еритроцити не значе да нисте анемични. Ствари су ипак компликованије.

Комплетна крвна слика (ККС) служи за процену укупног здравственог стања организма, као и за откривање великог броја различитих обољења, од којих су најчешће анемије и инфекције. Корисна је како за постављање дијагнозе, тако и за праћење тока болести.

ЛЕУКОЦИТИ

Скачу од бактерија
Високи леукоцити најчешће показују да у организму постоји инфекција, и то пре свега бактеријска. Међутим, повећан број леукоцита може да указује и на друга оболења. Зато немојте да узимите антибиотике на своју руку ако вам је, рецимо, запушен нос, а видите да су вам леукоцити високи. Ово је важно и зато што леукоцити могу да скоче услед психичког стреса, интензивног вежбања, пушења цигарета или узимања неких лекова.
Лекар зна да је реч о бактеријској инфекцији ако је истовремено повећан удео неутофила у леукоцитарној формули и ЦРП. У том случају сам укупан број леукоцита уопште не мора да буде повишен. Зато не доносите закључке сами!

Падају од вируса
Низак број леукоцита најчешће је последица вирусних инфекција, појединих аутоимуних обољења (лупус), обољења јетре или слезине, малигних обољења костне сржи, узимања лекова. Код вирусних инфекција се најчешће среће повећање удела лимфоцита у леукоцитарној формули, а да притом укупни леукоцити и могу и не морају да буду повишени, а ЦРП обично остаје испод горње границе референтних вредности или буде благо повећан.

ЕРИТРОЦИТИ

Скачу кад је срце болесно
Повећан број еритроцита не значи да имамо добру крвну слику. Напротив, превисоки еритроцити знак су да у организму постоји неки проблем. Јављају се услед дехидрираности организма, дужег боравка на планинама, пушења цигарета, узимања лекова, али и услед оболења срца и костне сржи. Нормалан број еритроцита, сам по себи, такође не гарантује да нисмо анемични.

Падају због анемије
Снижен број еритроцита најчешће се јавља услед малокрвности, која сама по себи није болест, већ симптом неког другог обољења.
Ако је анемија изазвана недостатком гвожђа, у крвној слици биће истовремено снижени укупни еритроцити, хемоглобин, хематокрит, снижен или нормалан МЦВ, а повећан РДB.
Да би се добила цела слика, потребно је урадити и додатне лабораторијске тестове који ће показати залихе гвожђа у организму и обавити детаљан преглед да се пронађе узрок ниског гвожђа.
Еритроцити могу бити снижени и због крварења, трудноће, неухрањености, хроничних обољења, аутоимуних болести, узимања лекова, леукемије и других малигних обољења.

ТРОМБОЦИТИ

Скачу због анемије
Тромбоцити су крвне плочице и учествују у стварању угрушака и заустављања крварења. Повећан број тромбоцита се сусреће код крварења након повреда, недостатка гвожђа, хемолизних анемија, тумора и код малигних оболења костне сржи.
Падају услед болести крви
Снижен број тромбоцита код стања која утичу на смањано стварање (леукемија, неких типва анемија вирусних инфекција, узимања лекова) или повећану потрошњу тромбоцита (трудноћа, аутоимуна оболења, трудноћа, сепсе, узимање лекова).

Извор: Simptomi.rs
Датум: 9.8.2021.