1 2 3 4 5

ВестиПанчевачка болница смањује листу чекања за операцију катаракте

Све је мање пацијената који чекају на операцију катаракте у панчевачкој Очној болници. Разлог је што пацијенти поред Очне болнице у Панчеву операцију катаракте сада обављају и у приватним клиникама у Београду о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање.

„Поново је почело позивање пацијената за операцију у приватним клиникама у Београду о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање. Њих позива Републички фонд за здравствено осигурање и затим долазе код нас на контроле. Од почетка године оперисано је 300 људи, а надам се да ће одређен број још бити оперисан. Са нашим бројем операција, годишње буде и више од хиљаду. Требало би да завршимо годину са 650-700 операција и ако они буду урадили до петсто операција, то би онда био значајан број који би утицао на смањење листе. Тренутно на листи има око 1300 пацијената јер онолико колико оперишемо, толико се упише нових пацијената на листу чекања. Уз помоћ приватних клиника ја се надам да ће тај број до краја године можда да се смањи и на хиљаду”, рекао је др Драган Станковић, начелник Очне болнице.

Постоји редовна листа пацијената који чекају на операцију катаракте на којој се налази и списак пацијената који ће бити оперисани по приоритету. Предност имају пацијенти који имају лошу видну оштрину или су радно способни као и болесници који имају компликације које настају због катаракте. Пацијенти који су слепи први се оперишу.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево, 03.11.2017.