1 2 3 4 5

ВестиШТА ЈЕ ФЕБРИЛНОСТ

Реч температура потиче од грчке речи „termo“ (топлота) и латинске речи „foveo“ (топлота).

Повишена телесна температура – фебрилност је облик одбрамбене реакције организма на вирусну или бактеријску инфекцију (што је у 90% случајева узрок повишења телесне температуре у деце). Најчешћи узрок фебрилности су акутне респираторне вирусне инфекције. До повишења температуре могу довести и вакцинација (Ди-Те-Пер, ММР), оштећење ткива (траума), неки лекови, дехидрација организма, инфламаторне и аутоимуне болести, ендокрини поремећаји, метаболички поремећаји. Хипертермија може настати и због повећане продукције топлоте (тешка физичка активност), смањеног губитка топлоте (претопљавање) или топлотног удара код високе спољне температуре.

Фебрилност се јавља због повишеног прага за регулацију температуре у хипоталамусном центру у мозгу.

Шта је нормална тремпература? Када је температура повишена? Телесна температура се мења у току дана. Најнижа је у јутарњим сатима, а највиша у поподневним сатима, после оброка или после физичке активности.

Терморегулациони центри у новорођенчади, одојчади и мале деце су недовољно развијени, па превише одеће или претопла соба лакше доводе до пораста телесне температуре.

• Нормална температура детета мерена под пазухом је до 37С, а нормална температура мерена ректално (у гузи) је до 37,5C.
• Повишена температура код детета мерена под пазухом је виша од 37,5C, а мерена ректално виша од 38C.
• Температура виша од 38,5C мерена под пазухом, односно 39С мерена ректално је висока

Како мерити температуру?
- Препоручује се аксиларно (под пазухом) мерење температуре лекарским топломером
- Одојчету које нема дијареју (пролив) температура се може мерити и ректално
- Мерење температуре се врши и у ушном каналу или на челу специјалним дигиталним топломером
Температура се мери 3 до 5 минута, дигиталним топломером од неколико секунди до једног минута. Није поуздано и не препоручује се стављање длана на чело детета за процену температуре.

Како снизити температуру?
Многи од вас из личног искуства знају шта значи када дете има повишену температуру. Сигурно сте се питали како своме детету олакшати ноћ, како снизити температуру, које средство применити.

Физикалне мере за снижавање температуре:
- Туширање млаком водом. Дете туширати млаком водом чија је темп 32-33C у трајању од пар минута, при томе не квасити лице и главу.Понављати поступак док температура не падне на барем 38C. Код детета узраста до годину дана боље је применити умотавање у влажан пешкир или памучну пелену собне температуре.
- Фрикције - масирање раствором алкохола и воде у односу 1:1. Приликом примене ове методе треба бити обазрив, посебно код одојчади и мале деце, јер се инхалацијом алкохолних пара и мањим делом апсорпцијом преко нежне коже могу отровати. Примена ових мера оправдана је само код изразито високе температуре и код деце која су испољила грчеве можданог порекла, у народу стање познато као „фрас“.
- Болесно дете треба чешће појити, јер повишена температура појачава губитак течности, што посебно за мању децу може бити непожељно, па чак и опасно. - Температура се може снизити адекватним комотним облачењем у памучну одећу, уклањањем тешких покривача („да би се дете презнојило), неговањем и боравком детета у просторији која је проветрена и није претопла, у којој се дете може слободно кретати.

Дете не треба расхлађивати у фази дрхтавице и језе, тј када су руке и ноге хладне, јер се тиме само погоршава стање. Тек када руке и ноге постану топле треба применити туширање млаком водом или фрикције.

Физичке методе је најбоље применити око пола сата после антипиретика (лекова за снижавање температуре).
Лекови за снижавање температуре:

- Лек избора и лек који се може држати у кућној апотеци за регулисање повишене температуре код деце је Ацетаминофен, познат под комерцијалним именима Парацетамол, Фебрицет итд.Има мало нежељених дејстава, а добар антипиретски и аналгетски ефекат. При примени овог лека нужно је да се користи у тачним интервалима на 6 сати, а при високим температурама и на 4 сата.
- Често се примењује у сврху регулације повишене температуре Ибупрофен, лек познат код нас под комерцијалним именом Бруфен или Нурофен. Има добре антипиретске особине, али није лишен могућности изазивања тегоба у органима за варење. Зато га треба давати увек после јела.
- Лек који ефикасно снижава повишену температуру и ублажава бол, Метимазол познат као Аналгин или Новалгетол, треба због могућих опасних оштећења костне сржи заборавити.
- Лек који се доскора сматрао незаменљивим у регулисању повишене температуре, Аспирин, треба заборавити за употребу код деце до 15 година, с обзиром на много нежељених ефеката, какви су мучнина, повраћање, могуће изазивање крварења из органа за варење, поремећај у згрушавању крви. Описано је да, додуше ретко, може да изазове озбиљно оштећење мозга и јетре – стање познато као Рајов синдром.
- На жалост, свакодневна пракса показује да се при повишеној температури некритично примењују антибиотици. Антибиотике не треба самоиницијативно давати детету без прописивања од стране лекара. Антибиотици нису лекови за снижавање температуре. Резултат некритичне примене антибиотика је нежељено подстицање развоја отпорности бактерија, настајање инфекција изазваних овим отпорним бактеријама. Код таквих инфекција је потом нужна примена нових антибиотика широког спектра, понекад веће токсичности, и свакако знатно скупљих антибиотика.

Повишена температура није болест, она је само знак болести. Обратите се лекару, јер лечење основне болести доводи до нормализовања температуре. Правилан однос према повишеној температури помоћи ће да се овај знак боље користи у дијагнози, праћењу тока болести и ефекта лечења болести која је довела до фебрилности.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 31.1.2023.