1 2 3 4 5

ВестиЕпидемиолошка ситуација у Јужном Банату стабилна, Општа болница Панчево поново у Ковид систему

Директор Опште болнице Панчево др Слободан Овука, после састанка са представницима Кризног штаба и министром здравља др Златибором Лончаром изјављује да је ситуација у јужнобанатском региону стабилна. Са друге стране, део Опште Болнице Панчево поново је у Ковид систему

„У Панчеву имамо Ковид болницу од понедељка, тренутно сто пацијената који су смештени у објектима у болничком кругу, тај део болнице обухвата старо грудно одељење, ОРЛ, и инфектинвно одељење. Ту су смештени средње тешки пацијенти са клиничком сликом која не изискује механичку вентилацију односно респиратор. Углавном су то пацијенти из целе Србије, од 100 људи 23 је из региона Јужног Баната остали су из осталих општина Србије, Београда и тренутно су сви у опште стабилном стању. Добијају терапију која је прописана протоколом лецења и тако би требало остати до даљњег. Након данашњег састанка директора болница, клиничких центара и министра здравља др Златибора Лончара. Општа болница Панчево у главној згради остаје у резиму зелене зоне и збрињава све пацијенте којима је потребна хитна и неодложна медицинска помоћ", рекао је др Слободан Овука директор Опште болнице Панчево.

„Неко ко има симптоме температре упале плућа, прехладе, или нешто што упућује на инфекцију ковид вирусом или зна да је био у контакту са неким ко је већ ковид позитиван, јавља се првенствено у респираторну амбуланту у Змај Јовиној улици, где се врши скрининг, одређује клинички преглед и раде лабораторијска испитивања и рендген плућа. Они који су суспектни на ковид упуцују се на инфективно одељење Опште болнице Панчево", објаснио је др Слободан Овука директор Опште болнице Панчево.

„Сложио бих се са констатацијом директорке Завода за јавно здравље, собзиром на број пацијената. 23 пацијента са нашег подручја који се налазе у Ковид болници, није неки велики број у односу на епидемиолошку слику у читавој Србији. Оно што апелујемо сваком приликом је да се људи придржавају прописаних мера, дистанце, ношења заститних маски у затвореном простору, избегавања неких скупова прослава и сличних окупљања, то и јесте једини начин да држимо вирус под контролом, али собзиром на повећан број заражених у целој Србији, мислим да је ситуација на терену целог Јужног Баната сасвим солидна и да требамо наставити да тако радимо и у будуће", наглашава др Слободан Овука директор Опште болнице Панчево.

„Имамо довољно опреме, довољно антибиотика, на крају то су већ препознали људи из Министарства здравља који су нас и одередили да будемо поново Ковид болница и да том броју од 100 људи можемо пружити пуну помоћ. Ми смо настојали томе да не улазимо са пацијентима у главну зграду да не би имали поново проблем превоза комплетне хемодијализе и да можемо да радимо оно сто је хитно оперативно, да не улазимо у операциони блок и одељење интензивне неге. Мислим да ћемо у том режиму опстати собзиром да се поједини клиннчки центри у Београду претварају у Ковид болнице, што је данас на састанку потврђено. Ми ћемо бити у прилици да ових дана примамо један број „не ковид" пацијената из Клиничког центра Земун који мора да се испразни како би постао потпуно Ковид болница од понедељка", закључио је др Слободан Овука директор Опште болнице Панчево.

Видео прилог можете погледати ОВДЕ

Извор видео прилога РТВ Панчево.
Датум вести: 2.7.2020.