1 2 3 4 5

ВестиПревентивним прегледима у Панчеву обележен Светски дан срца

Поводом Светског дана срца, на платоу испред Градске управе, Општа болница Панчево у сарадњи са Домом здравља и Заводом за јавно здравље организовала је акцију бесплатних превентивних прегледа.

„С обзиром на масовност болести срца и крвних судова, велики број обољења од истих и високу стопу смртности, налазимо се при самом дну еврпоске таблице. Свакако да је ово једна од најактуелнијих тема са којим се здравство Србије бори деценијама уназад. Одређених позитивних помака има.
Показало се као и у осталим незаразним хроничним болестима, да је превенција кључ свега. Стога смо се и ми као болница укључили да уз остала два субјекта здравства у граду, Дом здравља и Завод за јавно здравље Панчева, покушамо оваквим акцијама да подсетимо наше суграђане на важност редовних контрола. То подразумева контролу крвног притиска, шећера, по могућности проверу масноћа у крви.
На овај начин желимо да подстакнемо наше суграђане на здрав начин живота, са више кретања, мање обилим и калоријски оскуднијим оброцима.
Када се установи да је нешто од тих параметара нарушено, може се утицати на то да се пре свега посвете томе њихови изабрани лекари, а потом и кардиолози", рекао је др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево.

Превентивни прегледи поводом Светског дана срца имају за циљ да укажу на факторе ризика за настанак кардиоваскуларних болести. Иако постоје фактори ризика на које није могуће утицати попут генетике, пола и старости, велики „кривци“ за настанак кардиоваскуларних болести су и лоше навике као што су пушење и гојазност, затим висок крвни притисак и дијабетес, који су према речима лекара, превентабилног карактера.

„Ово је наша уобичајена акција. Али данас је посебан дан, јер је данас Светски дан срца. Ми данас заједничким плућима дишемо са целим светом.
Ови прегледи су изузетно битни јер код неког ко није примећивао никакве симптоме, ми можемо нешто приметити.
Повећање крвног притиска у кратком периоду не чини разлику, али ако то потраје дужи период оптерећује срце. Баш из тог разлога треба обратити пажњу јер многима ово стање прође без симптома", нагласио је др Стојан Вишекруна, директор Дома здравља.

Поред запослених у Градској управи наши суграђани су имали могућност да измере крвни притисак и провере основне анализе.

Акција је била успешна, преко 65 суграђана проверило је своје здравствено стање. Следећа акција планирана је за 29. септембар, за житеље Банатског Новог Села, у Дому културе од 8 до 10 сати.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево, 26.9.2018.