1 2 3 4 5

ВестиСПИРОМЕТРИЈА

Спирометрија је испитивање вентилацијске способности плућа. Помоћу ње одређујемо параметре који су битни за оцењивање плућне функције. Апарат којим се изводи ово испитивање зове се спирометар.

Спирометрија се користи у постављању дијагнозе ХОБП-а (хроничне опструктивне болести плућа). Примењује се у праћењу тока болести и ефекта терапије. Такође се користи за процену радне способности и у процени болесниковог стања пре операције. Користи се да би се утврдиле болести других органа које могу да утичу на дисање.

Спирометрију треба радити код особа које имају следеће тегобе: отежано дисање, осећај недостатка ваздуха, брже замарање, кашаљ, склоност ка алергијама...

Сама метода је лака и безболна. Од пацијента се очекује добра сарадња. Пацијент треба да удахне ваздух највише што може и до краја издахне сав ваздух из плућа. Важно је да при извођењу не дише на нос. Апарат сам израчунава потребне параметре, волумене и капацитет плућа.

Ова метода није штетна и може се понављати неограничен број пута. Време до следећег прегледа одређује лекар на основу налаза. У случају нормалног налаза следећа контрола може бити за годину дана.

Текст на основу извора уредила Гордана Костић, мед. сестра

Извор: www.simptomi.rs, Asthma.rs