1 2 3 4 5

ВестиСкидање конаца – шавова након операције

Скидање конаца након операције се врши код такозваних нересорптивних конаца, односно конаца који не могу сами од себе.
Код појединих стања, нпр. шивења слузокоже, ишивања рана код деце, шивења гениталне регије, долази у обзир да се пласирају такозвани нересорптивни конци, односно конци које се сами од себе отапају, односно распадају.

Обичан човек увек воли више да буде ушивен овим концима, али треба имати на уму да је квалитет ових конаца прилчно другачији, односно не могу све ране да се ушију њима. Наиме, када постоји инекција ране, стављање ових конаца не долази у обзир је рана код инфекције спорије зараста и може да дође до распадања конаца пре зарастања ране.
Такође, треба узети у обзир да игла која се налази на овим концима није класична игла за кожу и шивење коже овим концима може да буде болније од шивења нересорптивним концима.

Скидање конаца се обично врши седмог, односно десетог дана у зависности од локализације ране и од кавлитета зарастања ране. Код деце, зарастања рана иде знатно брже и конци могу да се скину и раније, док се код старије популације, конци скидају касније.
Такође, треба узети у обзир да конци који се налазе на превојима, зглобовима, леђима, треба да се скину мало касније, јер уколико се скину раније, рана може поново да се отвори звог истезања.

Скидања конаца, или како народ каже копчи (мада се копче код нас не користе, јер су у питању метални делови, слични хефталицама) најчешће није болно, и веома је брзо.

Извор: симптоми.рс
датум 10.11.2022.